c S
Dnevne novosti

Sabor: u prijavama za povredu prava djece dominira nasilje

04.06.2009 12:02 ZAGREB, 4. lipnja 2009. Hina, Ured pravobraniteljice za djecu lani je zaprimio 20 posto više prijava za povredu prava djece nego godinu ranije, a dominiraju pritužbe zbog nasilja nad djecom koje čine gotovo 30 posto svih prijava, izvijestila je danas pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, podnoseći Hrvatskom saboru izvješće o prošlogodišnjem radu njezina ureda.
Jelavić je istaknula da je Ured lani zaprimio 2075 novih predmeta, od čega 989 pojedinačnih prijava, iz kojih je vidljiv rast nasilja nad i među djecom i mladima. Upozorila je na nedovoljnu učinkovitost i neusklađenost sustava zaštite i prevencije od nasilja nad djecom - sustav socijalne skrbi i zaštite obitelji još uvijek ne može odgovoriti na brojne postavljene zahtjeve koji su pred njega postavljeni.

Jelavić je istaknula da probleme nasilja u odgojno-obrazovanim ustanovama i dalje ne prati poduzimanje odgovarajućih preventivnih zaštitnih mjera. Škole, kazala je, često ne izvještavaju centre o nasilju, a ponekad ga i zataškavaju, dok centri, kada je nasilje i prijavljeno, nemaju uvijek učinkovit odgovor.

Što se zdravstvenih prava djece tiče, bilježi se nedostatak odjela za djecu kojoj je potrebna psihijatrijska pomoć, te dječjih psihijatara i psihologa.

Jelavić je upozorila kako je i dalje prisutna sporost sudova u rješavanju obiteljsko-pravnih odnosa i donošenju odluka koji se odnose na prava djece. Prigovorila je i odnosu medija prema pravima djece, koji često krše prava na dječju privatnost, internetski portali, forumi i blogovi često objavljuju za djecu neprimjerene sadržaje, dok u medijima manjka sadržaja koji bi za djecu imali obrazovni i informativni karakter.

O izvješću Ureda pravobraniteljice za djecu raspravljaju saborski klubovi.