c S
Dnevne novosti

Šest hrvatskih gradova u utrci za nagradu na području energetske učinkovitosti

31.07.2018 07:10 ZAGREB, 30. srpnja 2018. (Hina), Šest hrvatskih gradova u utrci je za prestižnu europsku nagradu na području energetske učinkovitosti European Energy Award (EEA) koja se dodijeljuje u sklopu europskog projekta IMPLEMENT za jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora.
Za nagradu natječu  se hrvatski gradovi Velika Gorica, Jastrebarsko, Ivanić Grad, Zaprešić, Pregrada i Karlovac koji će u 48 mjeseci koliko traje projekt planirati aktivnosti upravljanja energetskom i klimatskom politikom na svom području na šest područja djelovanja: razvoj i prostorno planiranje, javne zgrade i objekti, opskrba i zbrinjavanje, mobilnost, unutarnja organizacija te komunikacija i suradnja, priopćila je u ponedjeljak Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), partner projekta.

Ovisno o uspješnosti na kraju će im biti dodijeljena nagrada EEA koja predstavlja najopsežniji sustav upravljanja kvalitetom za gradove i općine u području energetske učinkovitosti koji obuhvaća cijeli niz dokazanih mjera zaštite energije i klime koje gradovi i općine mogu provoditi.

Projekt IMPLEMENT u sklopu kojeg se dodjeljuje nagrada EEA simultano se provodi u 30 gradova i općina u u četiri zemlje članice Europske unije, Hrvatskoj, Belgiji, Grčkoj i Poljskoj, a financira se u sklopu EU programa Obzor 2020 s 1,38 milijuna eura.