c S
Dnevne novosti

Sabor: SDP predložio izmjene zakona o znanstvenoj djelatnosti

04.06.2009 12:02 ZAGREB, 4. lipnja 2009. Hina, Klub saborskih zastupnika SDP-a predstavio je danas prijedlog izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kojima traže da država potpuno financira školovanje redovitih studenata, te da se materijalno pomaže redovite studente i nagrađuje posebno darovite, naglašavajući da je to strateški prioritet hrvatske politike.
Prijedlog izmjena danas je upućen u proceduru, a na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru, Marija Lugarić, Gvozden Flego i Josip Leko naglasili su da je nužno, budući da postoji konsenzus svih stranaka da Hrvatska bude "društvo znanja", što prije donijeti zakonske izmjene kako bi besplatno školovanje počelo još ove školske godine.

Za potrebe provođenja zakona, rekli su, godišnje je potrebno osigurati 500 milijuna kuna, a ove kalendarske godine, budući da je riječ samo o zadnjem tromjesječju, potrebno je osigurati 130 milijuna kuna. "To je mali novac za efekte koji se mogu postići za razvoj društva i konkurentskih sposobnosti", rekao je Leko naglašavajući da su predložene izmjene "strateški prioritet u hrvatskoj politici".

Flego je upozorio da je trenutačno stanje u Hrvatskoj takvo da redoviti studenti ne mogu financirati troškove studiranja, pogotovo u vremenu krize, te je stoga nužno ukinuti školarine. "A sadašnja Vlada nije ništa učinila na tom području i u potpunosti je ignorirala studentske zahtjeve za besplatnim školovanjem", rekao je Flego podsjetivši na studentsku pobunu i njihov zahtjev za besplatnim obrazovanjem.

U obrazovonom sustavu vlada "posvemašnji kaos", ustvrdila je Lugarić i rekla kako je resorni ministar Dragan Primorac "poseban slučaj u Vladi". "Umjesto konkretnih programa i odgovora na probleme dobivamo bizarne situacije u kojima ne da ne predlaže zakone i programe, već predlaže sam svoju ostavku", rekla je Lugarić. Ustvrdila je kako se u državi u kojoj ima novca "za sumnjive projekte poput Pelješkog mosta ili besplatnih udžbenika" mora naći novca za besplatno školovanje.

Izmjenama se, uz uvođenje obveze da država u potpunosti subvencionira troškove visokog obrazovanja, predlaže i da se na razini države kao i lokalnoj samoupravi osiguraju sredstva za materijalnu pomoć studentima kojima je ona potrebna kako bi uspješno mogli studirati, a predlaže se i nagrađivanje najboljih studenata.