c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud Poljske objavio da suci trebaju ostati do odluke ECJ-a

03.08.2018 07:05 VARŠAVA, 2. kolovoza 2018. (Hina), Vrhovni sud Poljske objavio je u četvrtak da njegovi suci koji to žele trebaju ostati na dužnosti i ne odlaziti u mirovinu dok Europski sud pravde (ECJ) ne odluči krše li se zakoni EU-a mjerama koje će omogućiti vladi da bira suce.
Glasnogovornik suda Michal Laskowski je rekao da se predsjednik Andrzej Duda i Nacionalno pravosudno vijeće (KRS), koji odlučuju o imenovanjima sudaca, trebaju suzdržati od donošenja bilo kakvih odluka o članovima suda do presude ECJ-a. "Ta je odluka poslana predsjedničkom uredu i KRS-u, i oboje trebaju obustaviti postupke do donošenja presude", rekao je na konferenciji za tisak.

Očekuje se da će ministarstvo pravosuđa odluku Vrhovnog suda komentirati kasnije tijekom dana.Poljska vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) preuzela je putem izmjena zakona i smjena dužnosnika de facto kontrolu nad cijelim pravosuđem, uključujući Ustavni sud i tužiteljstvo, koje sada odgovara ministru pravosuđa.

Najspornija mjera prisilit će više od trećine sudaca Vrhovnog suda da odu u mirovinu osim ako im predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, ne odobri produljenje mandata.

U srpnju je 22 sudaca Vrhovnog suda, skoro jedna trećina ukupnog sastava, bila prisiljena na ranije umirovljenje, no neki od njih to su odbili. Među njima je i predsjednica suda Malgorzata Gersdorf, koja ističe da njezin mandat po ustavu ne ističe prije 2020. godine.

EU optužuje PiS da pokušava preuzeti potkopati demokratske standarde i pokrenuo je pravni postupak protiv Poljske. Varšava kaže da su promjene nužne kako bi se sudstvo oslobodilo načina razmišljanja i djelovanja tipičnih za komunističko razdoblje.