c S
Dnevne novosti

Sanader o neslaganju s Bramertzom i traženju ocjene raspravnog vijeća

05.06.2009 08:05 NEW YORK, 4. lipnja 2009. (Hina), Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN da je "općenito zadovoljan" izvješćima predsjednika Haaškog suda i glavnog tužitelja Sergea Brammertza, podnesenim Vijeću, izuzev razlika u ocjenama tužitelja o suradnji Hrvatske i njegovog ukazivanja na "nedovršeni posao" dostave traženih vojnih dokumenata.
"Da bismo imali ocjenu za koju očekujemo i mislimo da treba biti objektivna, mi smo od raspravnog vijeća prije dva dana zatražili ocjenu suradnje Hrvatske s ICTY-em", rekao je Sanader hrvatskim novinarima u sjedištu UN-a. "Ocjenjujem sve skupa dobrim. U jednom segmentu postoje različita gledanja između nas i tužitelja Sergea Brammertza i mi ćemo sačekati ocjenu raspravnog vijeća da li Hrvatska u potpunosti surađuje", dodao je.

Privrženost Hrvatske radu Haaškog suda i ispunjenju njegove misije, Sanader je istaknuo u razgovorima s predsjednikom suda Patrickom Robinsonom, tužiteljem Brammertzom, članovima izaslanstva SAD-a, te na jutrošnjem sastanku s ministrom vanjskih poslova Turske, koja u lipnju predsjedava Vijećem sigurnosti UN.  Za raspravu na Vijeću sigurnosti, kazao je kako je "očekivana", te da je u njoj "većina članica vrlo zadovoljna izvješćem i suradnjom Hrvatske", ističući primjer istupa predstavnika Austrije. Po njegovim su riječima, neke od članica Vijeća koje su u manjini, izrazile očekivanje da se ovo pitanje riješi na crti onoga što je rekao Brammertz.

Primjerice, britanski predstavnik u Vijeću sigurnosti je rekao da je "razočaran" izvješćem o suradnji Hrvatske, te izrazio punu potporu zahtjevu tužitelja za dostavom traženih dokumenata. "Ni Brammertz nije bio negativan, on je rekao da tužiteljstvo nastavlja suradnju s Hrvatskom i očekujemo da se ovo pitanje u potonosti završi", kazao je hrvatski premijer dodajući kako je na sjednici Vijeća "Brammertz bio za ton blaži nego u pisanom izvješću".

Na upit o utjecaju Brammertzovog izvješća na otvaranje poglavlja 23. o pravosuđu i ljudskim pravima u pristupnim pregovorima Hrvatske i EU, kazao je da će se to tek vidjeti jer je izvješće "jedno do onih koje će procjenjivati zemlje članice EU" bez obzira na preporuku Europske komsije za otvaranje tog poglavlja.

Na traženje da ocjeni dosege svoje diplomatske kampanje u New Yorku ovih dana u odnosu na izvješće i raspravu u Vijeću sigurnosti, te da komentira napise u hrvatskom tisku u kojime se osporava opravdanost te kampanje, uz navode da je bilo suprotnih preporuka u diplomatskim krugovima, Sanader je kazao da je sa susretima u New Yorku "vrlo zadovoljan", te da su ti napisi neosnovani. "To je 'spin'. Nije bilo nikavih preporuka. Hrvatska je samostalna zemlja i samostalno donosi procjene. Kakvu politiku vodimo najbolje svjedoči činjenica da smo mi danas članica Vijeća sigurnosti UN, da smo u NATO-u i na pragu EU", odgovorio je Sanader. "Ti komentari me ne zanimaju. Oni nisu točni, oni su rezultat nekih 'spinova' koji nemaju veze sa stvarnošću. Nisu dobro informirani", dodao je.

Ukazao je na važnost svojih newyorških sastanaka s povjernikom EU za proširenje Olijem Rehnom, glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, veleposlanicom SAD pri UN Susan Rice, sucem Robinsonom i tužiteljem Brammertzom, predsjedavajućim Vijeća sigurnosti UN i drugih susreta. "Pokazali smo svima da Hrvatska ostaje odgovorna članica međunarodne zejdnice i da ćemo učiniti sve da pregovore s EU što prije završimo", naglasio je. Premijer Sanader se nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN sastao s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem. Prije povratka u Hrvatsku, u petak prijepodne će se u New Yorku sastati s guvernerom New Yorka Davidom Patersonom.