c S
Dnevne novosti

Ministarstvo turizma: 25 milijuna kuna za javnu turističku infrastrukturu

08.08.2018 07:20 ZAGREB, 7. kolovoza 2018. (Hina), Ministarstvo turizma objavilo je u utorak javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. za koji je osigurano 25 milijuna kuna, a zainteresirani se mogu prijaviti do 21. rujna.
Program je namijenjen javnom sektoru - jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave."Ulaganjem u javnu turističku infrastrukturu stvaramo novu atrakcijsku osnovu i nove motive dolaska gostiju.

Osigurali smo 25 milijuna kuna za javni turistički sektor, a uz plaže, centre i infrastrukturu namijenjenu aktivnom turizmu, od ove godine sufinanciramo izradu projektne dokumentacije za javna golf igrališta i žičare", ističe u priopćenju ministar turizma Gari Cappelli.

Destinaciju, osim smještajnih kapaciteta, čine svi popratni sadržaji, cjelokupna infrastruktura te je stoga važno kontinuirano ulagati u sve segmente koji u destinaciji čine cjelokupnu turističku priču, dodaje ministar. 

Programom će se sufinancirati projekti uređenja morskih i ostalih plaža, nastavak izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije ili adaptacije centara za posjetitelje i interpretacijskih centara te izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija ili adaptacija centara za posjetitelje i interpretacijskih centara na području Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, javna turistička infrastruktura u funkciji aktivnog turizma, uređenje i opremanje javnih zahoda na područjima velike koncentracije turističkog prometa te izrada projektno-tehničke dokumentacije za javna golf igrališta i žičare.

Ministarstvo turizma sufinancirat će do 80 posto, odnosno 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta.Maksimalni iznos sufinanciranja će ovisiti o indeksu razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Tako će I. i II. skupina razvijenosti jedinica područne te I., II., III. i IV. skupina razvijenosti jedinica lokalne samouprave imati pravo na sufinanciranje projekata do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova, a ostale skupine do 80 posto opravdanih/prihvatljivih troškova.Za projekte plaža minimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, a maksimalni 800 tisuća kuna.

Za sufinanciranje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara iznos potpore se kreće od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno 800 tisuća kuna. Iz Ministarstva navode i kako sufinanciraju i izgradnju, dogradnju, rekonstrukciji ili adaptaciju centara za posjetitelje i interpretacijskih centara na području Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema s minimalno 100 tisuća kuna, a maksimalno 800 tisuća kuna.

Ministarstvo turizma i ove godine će sufinancirati uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta s minimalno 100 tisuća kuna i maksimalno 300 tisuća kuna po projektu. Od ove godine će se sufinancirati uređenja i opremanja javnih zahoda (maksimalno do 300 tisuća kuna, odnosno do 80 posto odnosno 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova) te izrada projektno-tehničke dokumentacije za javna golf igrališta i za žičare (minimalno 100 tisuća kuna, a maksimalno 700 tisuća kuna po projektu).