c S
Dnevne novosti

Sabor: rješenja o građenju u roku od 45 dana

05.06.2009 13:42 ZAGREB, 5. lipnja 2009. (Hina), Hrvatski sabor donio je danas Zakon o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja, po kojemu će investitori rješenja o građenju morati dobivati u roku od 45 dana.
Zakon, koji je Vlada predložila kao jednu od antirecesijskih mjera, odnosi se na objekte koji sada trebaju lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta, a po novome će umjesto ta dva dokumenta trebati samo jedan - rješenje za građenje. To će im se rješenje, imaju li svu potrebnu i urednu dokumentaciju, izdavati u roku od 45 dana.

Za investicije do 70 milijuna kuna rješenje će izdavati nadležna tijela u županiji i velikim gradovima, a za veće od 70 milijuna Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Sva ministarstva i druga tijela kao i javna poduzeća od kojih investitor treba pribaviti suglasnosti (primjerice za struju, plin, komunalije i sl.) te će im suglasnosti trebati izdati u roku osam dana, a u protivnom će se smatrati da nemaju primjedbe.

Sabor je izmijenio Zakon o službi u Oružanim snagama, čime se izjednačavaju uvjeti za kandidate i kandidatkinje za djelatnu vojnu službu, a isključuju oni koji nisu odslužili vojni rok. Vojnicima po ugovoru omogućit će se profiliranje u dočasničku dužnost do isteka drugog ugovora o službi. Djelatnim vojnicima to bi, uvjeravaju u Vladi, trebalo omogućiti da sudjeluju u mirovnim misijama prije stupanja na dočasničku dužnost. Izmjenama se pomiče gornja dobna granica za stupanje na časničku dužnost djelatnim vojnim osobama, čime će se postojeće osoblje stimulirati na daljnje doškolovavanje i usavršavanje.

Sabor je donio i s propisima EU uskladio Zakon o zračnom prometu, kojim se propisuju ovlasti Agencije za civilno zrakoplovstvo koja će provoditi upravne, inspekcijske i druge poslove koji se odnose na civilno zrakoplovstvo. Zakon predviđa i osnivanje Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda kao pravne osobe s javnim ovlastima, čime bi se osigurala organizacijska, funkcionalna i financijska neovisnost tijela za istraživanje. Zastupnici su potvrdili tri konvencije - o izvođenju dokaza u inozemstvu u građanskim i trgovačkim stvarima, o nadležnosti, mjerodavnom pravu, priznanju, ovrsi i suradnji u odnosu na roditeljsku odgovornost i mjerama za zaštitu djece, te Konvencija o kazetnom streljivu.

Prihvaćena su izvješća pravobraniteljica za djecu, za ravnopravnost spolova te za osobe s invaliditetom, kao i izvješće o provedbi Nacionalnoga programa sigurnosti prometa Republike Hrvatske u prošloj godini. U drugo je čitanje upućen prijedlog Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, a izmijenjen Zakon o knjižnicama. Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja 17. lipnja.