c S
Dnevne novosti

WTO: trgovinski sukobi koče rast globalne robne razmjene u trećem tromjesečju

10.08.2018 07:05 ŽENEVA, 9. kolovoza 2018. (Hina/Reuters), Svjetska robna razmjena vjerojatno će izgubiti zamah u trećem tromjesečju, s rastom tek nešto iznad trenda, budući da trgovinski sukobi koče izvozne narudžbe, proizvodnju i prodaju automobila, objavila je u četvrtak Svjetska trgovinska organizacija WTO.
Pokazatelj izgleda za svjetsku trgovinu (WTOI) u trećem tromjesečju pao je za 1,5 bodova u odnosu na vrijednost za drugo tromjesečje, kliznuvši na 100,3 boda.

U WTO-u konstatiraju da rezultat njihovog tromjesečnog istraživanja "odražava slabost u indeksima-sastavnicama, uključjući izvozne narudžbe i proizvodnju i prodaju automobila, koje možda reagiraju na pojačavanje trgovinskih napetosti".Izdvajaju pad indeksa izvoznih narudžbi, na 97,2 boda, napominjući da one u ovoj godini kontinuirano bilježe silazni trend.

Pao je i indeks proizvodnje i prodaje automobila, na 98,1 bod.Pokazatelj zračnog prijevoza robe također je oslabio, na 100,9 bodova, a nižu vrijednost bilježi i pokazatelj kontejnerskog pretovara tereta u lukama, kliznuvši na 102,2 boda.

Pad ocrtava i indeks koji iskazuje izglede za trgovinu elektroničkim komponentama u trećem tromjesečju, dok bi obujam trgovine poljoprivrednim sirovinama trebao blago porasti, pokazuje izvješće WTO-a.

Najnoviji su rezultati i dalje okvirno u skladu s aktualnom WTO-ovom prognozom, prema kojoj bi rast obujma robne trgovine u ovoj godini trebao usporiti na 4,4 posto, sa 4,7 posto u 2017., napominju u WTO-u.