c S
Dnevne novosti

Bramertz povoljno o suradnji Hrvatske, izuzev predaje topničkih dnevnika

05.06.2009 08:15 NEW YORK, 4. lipnja 2009. (Hina), Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz u četvrtak je izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a da je Hrvatska u posljednih šest mjeseci "prikladno i pravodobno" odgovorila na većinu zahtjeva za suradnju, ali da Tužiteljstvo već dulje vrijeme bezuspješno potražuje neke ključne dokumente iz operacije Oluje.
"Kada je riječ o Hrvatskoj, preostalo izvanredno pitanje je zahtjev Tužiteljstva da Hrvatska osigura određeni broj ključnih vojnih dokumenata iz operacije Oluje 1995. Neuspješni napori mog ureda kroz dulje vrijeme da pribavi te dokumente traže da Tužiteljstvo iznese taj predmet pred Vijeće", rekao je Brammertz u obraćanju Vijeću sigurnosti.

Na zahtjev ICTY-a Hrvatska je provela više istraga i podnijela nekoliko izvješća, dajući dodatne informacije o istragama i o "lancu držanja nestalih dokumenatata", kazao je Brammertz. Naglasio je kako je "ključno da Hrvatska preda te ključne dokumente", dodajući da je o tom nedavno razgovarao u Hrvatskoj s najvišim dužnosnicioma te da će ostati u bliskom kontatku s hrvatskim vlastima kako bi se u skoroj budućnosti ostvario napredak.

Brammertz je na sjednici zahvalio premijeru Ivi Sanaderu na pokazanom "osobnom interesu i odlučnosti da riješi to pitanje". Premijer Sanader je na sjednici izrazio zadovoljstvo što je Brammertz potvrdio "ukupnu dobru suradnju Hrvatske s ICTY-em", a u slučaju predaje konkretnih dokumenata izrazio je neslaganje s ocjenama tužitelja. Naglasio je da će Hrvatska nastaviti punu potporu ICTY-u kao članica Vijeća sigurnosti, NATO-a i buduća članica EU-a.

"U moj ured je stiglo izvješće o tome tko posjeduje te dokumente, ali velika većina tih dokumenata još nije dostavljena Tužiteljstvu", naveo je tužitelj. Izvješće glavnog tužitelja Brammertza znatno je povoljnije od onoga što se očekivalo, i očito su mjere koje poduzimaju hrvatska vlada i pravosuđe, razgovori koje je Brammertz vodio tijekom posjeta Hvatskoj, te diplomatska kampanja premijera Sanadera u New Yorku, povoljno utjecali na ublažavanje oštrine izvješća.

Uoči sjednice Vijeća sigurnosti premijer Ivo Sanader susreo se s američkim veleposlanikom Clintom Williamsonom, koji je u State Departmentu zadužen za tematiku ratnih zločina. Vijeću sigurnosti UN prvi se obratio Patrick Robinson, predsjednik ICTY-a.