c S
Dnevne novosti

Ministarstvo objavilo brošuru "Održiva potrošnja i prizvodnja"

05.06.2009 10:22 ZAGREB, 5. lipnja 2009. (Hina), U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavilo je brošuru "Održiva potrošnja i proizvodnja", priopćeno je danas iz Ministarstva.
Navode da je obrazovanje i informiranje jedno od temeljnih alata pomoću kojih se javnost može potaknuti na promišljanje i na aktivno sudjelovanje u ostvarivanju načela održivog razvitka. Kako je upravo tema održivog razvitka prepoznata kao globalni problem, organizacija UNEP (Program Ujedinjenih naroda za okoliš) i njezin Odjel za tehnologiju, industriju i ekonomiju, a u sklopu UNESCO-ova Desetljeća obrazovanja za održivi razvitak, sa svojim stručnjacima izradila je brošuru koja sadrži korisne informacije o održivoj potrošnji i proizvodnji.

Ministarstvo navodi da je prema Strategiji održivog razvitka RH održiva potrošnja i proizvodnja važan izazov na koji treba odgovoriti. Ističu da brošura predstavlja značajan korak naprijed na području obrazovanja za održivi razvitak i podizanja svijesti mladih za odgovorno ponašanja prema okolišu, prirodnim resursima i društvu.

Brošura je s engleskog jezika prevedena na hrvatski jezik kako bi se mogla koristiti kao dopunski izvor znanja s preporukama što svaki pojedinac može učiniti za održivi razvoj. Prije svega brošura je namijenjena za primjenu u sklopu odgoja i obrazovanja za održivi razvoj u redovitoj nastavi (i u osnovnoj i u srednjoj školi) ili kao odlična osnova za izbornu ili dodatnu nastavu, sate razrednika, školske projekte i druge oblike integrirane nastave, navodi Ministarstvo zaštite okoliša.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva surađivalo je s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa s ciljem zajedničke provedbe obrazovanja za održivi razvitak kao i Agencijom za odgoj i obrazovanje, a brošura je dostupna i u elektroničkom obliku na web stranici Ministarstva www.mzopu.hr/doc/Odrziva_potrosnja_i_proizvodnja.pdf.