c S
Dnevne novosti

Nacionalnim programom za mlade smanjiti maloljetnički kriminal

05.06.2009 10:22 ZAGREB, 4. lipnja 2009. (Hina), Nacionalnim programom za mlade država će preventivno i edukativno nastojati spriječiti trend porasta maloljetničkog nasilja, a u izradi i provedbi toga programa, koji će se već idućega tjedna naći u Vladinoj proceduri, sudjelovat će sva ministarstva i lokalne zajednice.
Iako je Hrvatska po stopi maloljetničkog kriminala ispod europskog prosjeka, službeni podatci nisu odraz realnog stanja, rekao je danas na predstavljanju novog programa novinarima ravnatelj policije Vladimir Faber. "Sto posto prijavljuju se samo teška kaznena djela, dok siva zona ostaju razni oblici psihičkih i fizičkih zlostavljanja koji prednjače u maloljetničkom nasilju, a od kojih se po procjenama prijavljuje samo 20 posto", ustvrdio je Faber.

Cilj nam je ući i u tu "sivu, neprijavljenu zonu", senzibilizirati maloljetnike i roditelje kako bismo došli do realnih pokazatelja kao preduvjeta za daljnje djelovanje, rekao je ravnatelj policije. Istaknuo je i da će se policija prvenstveno orijentirati na prevenciju i edukaciju, a tek manjim dijelom na represiju. Trend porasta maloljetničkog nasilja u Ministarstvu unutarnjih poslova nastojat će se spriječiti restrukturiranjem policije i osnivanjem Odjela za prevenciju.

S promjenama će se krenuti već ovoga mjeseca, a konkretni rezultati trebali bi biti vidljivo do kraja godine kada će se Vladi podnijeti izvješće o rezultatima programa. "Policija ima ograničene ovlasti, ali u sinergiji s ostalim čimbenicima - od lokalne zajednice do inspekcija, može se učiniti puno na detektiranju okupljališta i zatvaranju problematičnih lokala", rekao je Faber.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najavila je cijeli niz aktivnosti iz sektora svoga ministarstva koje će biti i koordinator provedbe Nacionalnog programa za mlade. Među ostalim, osnovat će se Obiteljski centri u svim županijskim središtima koji će provoditi prevenciju nasilja i edukaciju maloljetnika i roditelja, a promijenit će se i niz propisa i zakona o izvršavanju sankcija maloljetnicima u kaznenim i prekršajnim postupcima, najavila je Kosor.

Kroz taj program poticat će se i kampanja "Trebam ljubav" protiv tjelesnog kažnjavanja djece, koju će se, kako je rekla, nastojati promovirati i na nogometnoj utakmici u subotu između reprezentacija Ukrajine i Hrvatske emitiranjem spota kampanje na stadionu. U provedbi programa sudjelovat će i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi koje će osigurati psihoterapiju za žrtve nasilja, te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa koje će u prevenciju nasilja i edukaciju uključiti sve sudionike nastavnog procesa i roditelje učenika.

Za provedbu projekta, čija će provedba početi već ovoga mjeseca, svako će ministarstvo restrukturiranjem i prenamjenom osigurati potrebna sredstva, a rezultati se očekuju već krajem ove godine kada će se podnijeti izvješće Vladi, rekla je potpredsjednica Kosor.