c S
Dnevne novosti

Fond eurozone poziva Grčku da se drži dogovorenih uvjeta i nakon dovršetka trećeg kruga spašavanja

20.08.2018 07:10 BRUXELLES, 19. kolovoza 2018. (Hina/dpa), Uoči kraja trećeg kruga gospodarskog spašavanja Grčke europski fond za financijsko spašavanje pozvao je Atenu da se strogo drži uvjeta na koje je pristala u dogovoru s kreditorima.
 "Mi smo vrlo strpljivi kreditori", rekao je u nedjelju Klaus Regling, izvršni direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM). "No i želimo da nam se novac vrati. Stoga ćemo vrlo pomno pratiti događanja u Grčkoj". Ta zemlja u ponedjeljak napušta treći i konačni program mjera za financijsko spašavanje dogovoren s kreditorima. 

Nakon što je 2010. doživjela financijski potop, međunarodni kreditori koji uključuju i Međunarodni monetarni fond (MMF) spasili su Grčku od državnog bankrota s oko 289 milijardi eura, pod posebnim uvjetima. 

Atena je zauzvrat trebala primijeniti reforme, rezati socijalna davanja, povisiti poreze i obvezati se da će se držati tih odluka. "Članice ESM-a i ESM kao institucija uzimaju važeće obaveze veoma ozbiljno", upozorio je Regling čiji je razgovor s grčkim novinama Ethnos i portalom News 24/7 prenesen i na službenim stranicama te institucije. 

"Svakako ima više povjerenja nego prije par godina. No u nekim od naših članica povjerenje se nije u potpunosti vratilo", dodao je Regling. Šef ESM-a je poručio kako je "uvjeren" u sposobnost Grčke da vrati to povjerenje, a kao primjer je naveo vladino prihvaćanje pojačanog nadzora reformi i gospodarskog napretka i posjeta koje svaka tri mjeseca rade stručnjaci u ime kreditora. 

Giannis Stournaras, bivši grčki ministar financija i trenutni čelnik središnje banke, ističe kako Atena mora nastaviti provoditi mjere štednje, među njima i rezanje mirovina, ako želi imati pristup financijskim tržištima s manjim kamatnim stopama. "Još je dug put pred nama", naglasio je Stournaras u nedjeljnom izadnju atenskih novina Kathimerini.