c S
Dnevne novosti

Banke u eurozoni očekuju jaču potražnju za kreditima, blaže standarde kreditiranja - ECB

20.08.2018 07:10 FRANKFURT, 17. kolovoza 2018. (Hina/Reuters), Banke u eurozoni očekuju daljnji rast potražnje građana i poduzeća za kreditima u trećem tromjesečju, uz paralelno ublažavanje standarda kreditiranja, pokazalo je u petak objavljeno tromjesečno istraživanje Europske središnje banke (ECB).
ECB je u protekle tri godine kupnjom državnih i obveznica kompanija u vrijednosti 2.500 milijardi eura smanjio troškove zaduživanja na rekordnu nisku razinu, nastojeći stimulirati zaduživanje i potrošnju, s krajnjim ciljem poticanja inflacije.

Iako je ostvarivanje tog cilja išlo sporije nego što se očekivalo, krediti stanovništvu i poduzećima sada su blizu najviših razina u postkriznom razdoblju, pa je ECB u srpnju odlučio smanjiti iznos kupnje imovine, uvažavajući činjenicu da se inflacija konačno počela vraćati prema zacrtanih nešto ispod dva posto.

U drugom tromjesečju banke su zabilježile veću potražnju za stambenim, potrošačkim i kreditima za kompanije, a kreditni standardi - interne smjernice ili kriteriji za odobravanje kredita – ublaženi su u sve tri kategorije, pokazuje tromjesečno istraživanje ECB-a, koje je obuhvatilo 149 zajmodavaca.

"U drugom tromjesečju 2018. opći uvjeti odobravanja novih kredita dodatno su ublaženi u svim kreditnim kategorijama, prvenstveno uslijed smanjenja marži na prosječne kredite", primjećuju u ECB-u. Napominju također da su ublažavanju standarda kreditiranja pridonijeli konkurentski pritisci u bankovnom sektoru dok je utjecaj tolerancije rizika, troškova financiranja i ograničenja vezanih za bilancu banaka uglavnom bio neutralan.