c S
Dnevne novosti

Varaždin: Novi sustav odvajanja smanjio za više od 30 posto miješani komunalni otpad

21.08.2018 07:10 VARAŽDIN, 20. kolovoza 2018. (Hina), U prvih mjesec dana primjene novoga sustava s odvajanjem biootpada na kućnom pragu u Varaždinu je količina miješanoga komunalnog otpada smanjena za više od 30 posto, izjavio je u ponedjeljak gradonačelnik Varaždina Ivana Čehok na lokaciji pretovarne stanice kod prigradskog naselja Poljane Biškupečke.
Kako je na konferenciji za novinare istaknuo gradonačelnik Čehok, "Varaždinci su sustavnim, odgovornim i zrelim razvrstavanjem, a tvrtka Čistoća odvozom, uspjeli doći do takvoga smanjenja. Mislim da ćemo biti rekorderi u Hrvatskoj, jer 30 i nešto posto mogu samo Varaždinci“.

S prvim razdvajanjem otpada "na kućnom pragu" papira i plastike u Varaždinu se počelo još 2002. a u međuvremenu se odvajalo i reciklažno staklo, metal i tekstil, a od 1. srpnja ove godine to je prošireno i na biootpad. Oni koji imaju uvjeta za vlastita kompostišta, a radi se o kućama s dvorištima, mogu izabrati tu opciju, dok su za zgrade obavezne kante za biootpad. 

Za prikupljanje miješanoga komunalnog otpada u Varaždinu je zadužena Čistoća, a savjetnik njezine uprave Robert Briški istaknuo je da je obveza do 2022. smanjiti količinu prikupljenoga miješanog komunalnog otpada za 50 posto.

"S područja grada Varaždin dnevno u pretovarnu stanicu dolazi između 20 i 30 tona miješanoga komunalnog otpada, a s područja još 14 jedinica lokalne samouprave nešto manje, te je ukupna dnevna količina oko 40 tona“, dodao je Briški. Uz pretovarnu stanicu u prigradskom naselju Poljani Biškupečkoj, koja se nalazi na samom jugozapadnom rubu Varaždina, više od 700 metara od prvih kuća, u planu je i izgradnja drugog reciklažnog dvorišta u Varaždinu.

Prema broju stanovnika Grad Varaždin treba imati dva reciklažna dvorišta, a prvo je otvoreno prije godinu dana na lokaciji Motičnjak, na sjeveroistočnom rubu urbanog područja grada.

Gradonačelnik Čehok najavio je još jednu novost u prikupljanju otpada, koju je nazvao dijelom natalitetne politike, a objasnio ju je zamjenik gradonačelnik Zlatan Avar. Riječ je o prikupljanju pelena. "Onima koji imaju bebe, prva 24 mjeseca, Grad će podijeliti kante s ljubičastim poklopcem i u njih će se odlagati pelene.

Tu uslugu Čistoća neće naplaćivati, nego će to sufinancirati Grad“, rekao je Avar te dodao da će se to odnositi i na domaćinstva sa starijim osobama koja pate od inkontinencije te ona s djecom s posebnim potrebama, ali ne i na domove za starije osobe, kojima je to medicinski otpad i imaju ugovore sa subjektima koji zbrinjavaju takav otpad. Odvoz takvog otpada bit će jednom tjedno.