c S
Dnevne novosti

Pola milijuna eura iz EU fondova utrošeno na razvoj IT sustava za zatvorsku administraciju

22.08.2018 07:30 ZAGREB, 21. kolovoza 2018. (Hina), U organizaciji Ministarstva pravosuđa i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u utorak je svečano predstavljen projekt "Razvoj jedinstvenog IT sustava za zatvorsku administraciju" koji je financiran s više od pol milijuna eura iz europskog programa IPA 2012.
Opći cilj projekta, ističu u ministarstvu,  bilo je povećanje profesionalnih i upravljačkih vještina službenika u zatvorskom i probacijskom sustavu te pružanje podrške u implementaciji Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Projekt se u izvedbi softverske tvrtke IN2 provođen je od veljače prošle do kolovoza ove godine.

Novi jedinstveni IT sustav trebao bi unaprijediti poslovne procese, poboljšati protok poslovnih informacija između Središnjeg ureda, zatvora i kaznionica, probacijskih ureda i povezanih tijela državne uprave poput MUP-a, HZZO-a, DORH-a te kaznene i prekršajne evidencije Ministarstva pravosuđa i sudova. Također trebao bi omogućiti jeftinije i racionalnije poslovanje.

Rezultat projekta, kako je istaknuto, nisu samo informatizacija poslovnih procesa i reforma poslovanja zatvorskog i probacijskog sustava, nego i pretpostavka za potpunu digitalnu transformaciju poslovanja. To uključuje razmjenu informacija u digitalnom obliku i razmjenu elektronički odobrenih i potpisanih dokumenata s tijelima unutar sustava te s povezanim tijelima državne uprave i sudovima.

Jedan od rezultata projekta su i poboljšane mogućnosti poslovnog odlučivanja i izvješćivanja prema Ministarstvu pravosuđa, Vladi, Saboru i EU, a u informatičkom smislu, po tvrdnjama izvođača, ovo je najveća reforma poslovanja zatvorskog sustava u posljednjih 10 godina.