c S
Dnevne novosti

Sanader: Odradili smo dobar posao u New Yorku

08.06.2009 08:30 NEW YORK, 5. lipnja 2009., Hina Hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je ocijenio da je hrvatsko vladino izaslanstvo, u kojem je bio i ministar pravosuđa Ivan Šimonović, "odradilo dobar posao u New Yorku", gdje je proteklog tjedna sudjelovalo na sjednici Vijeća sigurnosti UN te održalo niz bilataralnih sastanaka s visokim dužnosnicima UN-a, SAD-a, EU i Haaškog suda (ICTY).
"Odradili smo dobar posao u New Yorku i ja i cijelo hrvatsko izaslanstvo, s ministrom Šimonovićem i mojim savjetnicima, jer smo imali niz sastanaka na temu EU, slovenske blokade i suradnje RH s ICTY-em i na temu reforme UN-a i Vijeća sigurnosti, o čemu smo razgovarali s glavnim tajnikom UN Ban Ki-moonom", rekao je Sanader hrvatskim novinarima na kraju posjeta New Yorku.

"Hrvatsku se pita za mišljenje jer smo članica Vijeća sigurnosti UN, jer smo postali članica NATO-a i jer ćemo uskoro postati članica EU", istakao je hrvatski premijer. Govoreći o izazovima koji stoje pred Hrvatskom, na prvo mjesto je stavio slovensku blokadu pregovora s EU, koja traje već šest mjeseci i ugrožava izglede da se hrvatski pristupni pregovori završe do kraja godine.

"Očekujem i tražim da se tijekom lipnja, jer je dosta šest mjeseci, završi ova farsa s blokadom i da Hrvatska nastavi s pregovorima", kazao je Sanader, ističući kako ne prihvaća slovensku tezu da se granično pitanje mora riješiti prije ulaska Hrvatske u EU, što su mu potvrdili i neki od američkih sugovornika.

Hrvatski premijer je pozdravio odluku švedskog predsjedištva EU, da se tijekom njegovog mandata u drugoj polovici 2009. održe četiri međuvladine konferencije EU-Hrvatska, na kojim se otvaraju i zatvaraju pregovaračka poglavlja. On je najavio da će po povratku u Hrvatsku kontaktirati slovenskog premijera Boruta Pahora.

Na pitanje o suradnji Hrvatske s ICTY-em, koje je haški tužitelj Serge Brammertz otvorio pred Vijećem sigurnosti UN zbog spornih nestalih vojnih dokumenata iz Oluje, premijer Sanader je rekao da je "suradnja i potpora tribunalu ustavna obveza Hrvatske", kako bi kroz djelovanje suda "žrtve doživjele pravdu, kroz osudu zločinaca". "To je plemenita zadaća koja ne smije biti politizirana, i tu će Hrvatska uvijek reći ne. Ne može biti politizacije Haaškog suda, ali pravda treba biti dostižna za sve one koji je zaslužuju", kazao je.

Na traženje da komentira članak u današnjem New York Timesu bivšeg veleposlanika SAD u Hrvatskoj i Srbiji Williama Montgomerya, u kojem navodi da bi Srbima u Bosni i Hercegovini trebalo dopustiti da referendumom odluče o otcijepljenju, Sanader je kazao da nije pročitao članak, ali se ne slaže s tim "privatnim pogledom" bivšeg američkog diplomata. "Mi držimo da BiH mora ostati ostati cjelovita jer je to povijesna nužnost, ali da sva tri naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi ostanu konstitutivni, jednakopravni i suvereni. Ukoliko se to obezvrijedi onda BiH nema, ako Hrvati počnu napuštati BiH, onda BiH nema", istakao je Sanader dodajući da je to isticao i u nizu bilateralnih razgovora koje je održao u New Yorku.

Istaknuo je da je "optimist" u pogledu provedbe ustavnih promjena u BiH, posebno na temelju pojačanog interesa EU i SAD za BiH, dodajući kako o samom njihovom sadržaju moraju odlučiti tri konstitutivna naroda.

Premijer Sanader, koji će u petak poslijepodne, po lokalnom vremenu, otputovati u Hrvatsku, tijekom šestodnevnog boravka u New Yorku predstavljao je Hrvatsku na sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj izvješćima o radu Haaškog suda i tužiteljstva, sastao se glavnim tajnikom UN Ban Ki-moonom, povjerenikom EU za proširenje Olijem Rehnom, američkom veleposlanicom pri UN Susan Rice, veleposlanikom SAD za ratne zločine Clintom Willamsonom, kao i s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te Turske.

Posjet je završio susretom s guvernerom države New York Davidom Patersonom.