c S
Dnevne novosti

Europska Komisija neće pokleknuti pred prijetnjama Talijana oko migracija

27.08.2018 07:15 BRUXELLES, 24. kolovoza 2018. (Hina/Reuters), Europska Komisija rekla je u petak kako će poštivati pravila upravljanja migracijama, umjesto pokleknuti pred prijetnjama, poput one talijanskog potpredsjednika vlade oko raspodjele migranata koji su na brodu obalne straže u Siciliji.
Četiri dana nakon što je brod obalne straže pristao u Kataniji, na njemu se i dalje nalazi 150 odraslih migranata. U talijanske je luke posljednjih godina pristiglo na stotine tisuća migranata, te sada zahtijevaju od EU-a da ih prihvate druge zemlje članice.

Potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio rekao je kako će Italija zauzeti tvrdi stav u pogledu uskraćivanja sredstava za financiranje Europske Unije na sastanku s Komisijom i predstavnicima desetak članica u Bruxellesu o iskrcavanju migranata s broda Diciotti.

"Ukoliko sutra ne bude rezultata na sastanku Europske komisije o raspodjeli migranata s broda Diciotto, Pokret 5 zvijezda i ja nećemo biti spremni davati svake godine 20 milijardi za EU", izjavio je Di Maio u video snimci objavljenoj na društvenoj mreži Facebook u četvrtak.

Luigi Di Maio je vođa talijanskog pokreta Pet zvijezda, koji je u vladinoj koaliciji s krajnje desnom Ligom i njegovim vođom Matteom Salvinijem, koji se od lipnja žestoko bori protiv imigracije.

''Pronalazak rješenja za ljude na brodu je prioritet. Usredotočeni smo na to i mislimo da bi i svi ostali trebali biti'', rekao je glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein.

''Nemojmo upirati prstom. Također vjerujemo kako nekonstruktivni komentari, a kamoli prijetnje, nisu od pomoći i neće nas približiti rješenju. Europska Unija je zajednica pravila i djeluje na temelju pravila, ne prijetnji'', zaključio je Winterstein.