c S
Dnevne novosti

Međunarodni sud pravde razmatra zahtjev Irana da mu SAD ukine sankcije

28.08.2018 07:10 DEN HAAG, 27. kolovoza 2018. (Hina/Reuters), Iranski odvjetnici zatražili su u ponedjeljak od Međunarodnog suda pravde da naloži SAD-u da ukine sankcije Teheranu koje mu je ponovno uvela Trumpova administracija.
Predsjedavajući sudac UN-ova suda, neformalno zvanog Svjetski sud, počeo je ročište pozivom Washingtonu da poštuje ishod suđenja. I Iran i SAD ignorirali su zadnjih desetljeća neke presude najvišeg UN-ova suda. U tužbi ICJ-u navodi se da američke sankcije, štetne za ionako slabo iransko gospodarstvo, krše uvjete slabo poznatog sporazuma o prijateljstvu između dviju zemalja.

"SAD javno promiče politiku kojom se želi nanijeti što je moguće veću štetu iranskom gospodarstvu i nacionalnim tvrtkama i prema tome neizbježno iranskim državljanima", rekao je Mohsen Mohebi, koji zastupa Iran, na početku četverodnevnog usmenog iznošenja argumenata.

"Ta politika očito je kršenje Sporazuma o prijateljstvu iz 1955."Dodao je da je Iran želio diplomatsko rješenje spora između dviju zemalja, ali je bio odbijen.

SAD je u prvom pisanom odgovoru podnesenom sudu naveo kako vjeruje da ICJ nije nadležan za taj slučaj i da iranske tvrdnje izlaze iz okvira navedenog sporazuma. Američki odvjetnici predvođeni savjetnicom State Departmenta Jennifer Newstead, koju je Trump imenovao 2017., iznijet će svoja stajališta u utorak.

Presuda se očekuje u roku od mjesec dana, a točan datum nije poznat.Trump je u svibnju objavio da povlači Sjedinjene Države iz međunarodnog nuklearnog sporazuma JCPOA što ga je 2015., s Iranom potpisalo šest sila (uz SAD još Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija).

Njime se ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016. Prvi krug sankcija Washington je uveo početkom kolovoza ciljajući banke i financije, a novi krug 5. studenoga bit će uperen na naftni i plinski sektor koji je glavni izvor prihoda Islamske Republike.