c S
Dnevne novosti

Udruge Roda i Beta prikupljaju potpise protiv prijedloga zakona o medicinskih potpomognutoj oplodnji

08.06.2009 09:15 ZAGREB, 6. lipnja 2009.(Hina), Udruge Roda i Beta prikupljale su danas u središtu Zagreba potpise na peticiju kojom od Ministarstva zdravstva i Vlade traže hitno povlačenje iz procedure Nacrta prijedloga zakona o medicinskih potpomognutoj oplodnji jer smatraju da je zbog svoje konzervativnosti, neprihvatljivih rješenja i neshvaćanja problema neprimjeren osobama s problemima neplodnosti kojima je namijenjen.
"Peticiju ćemo poslati Vladi uoči sjednice idućeg tjedna, budući da je ministar zdravstva najavio da će se zakon naći pred Vladom u narednih desetak dana. Smatramo da bi Vlada i Ministarstvo zdravstva trebali vidjeti što građani misle o tome, pogotovo jer u postupak izrade i donošenja zakona nisu bile uključene udruge", izjavila je za Hinu Karmen Rivoseki Simić iz Udruge Roda.

Peticija nazvana "Zakon kakav nam treba, a ne kakav nam serviraju" potpisuje se i na internetskim stranicama Udruge Roda, a samo u dva dana prikupljeno je 3000 potpisa. Udruge Roda i Beta smatraju da bi se donošenjem predloženog zakona prekršili Obiteljski zakon i Zakon o ravnopravnosti spolova te smanjio broj korisnika prava na postupak medicinski potpomognute oplodnje jer to pravo ne bi imali izvanbračni partneri i žene bez partnera.

Smanjio bi se i broj metoda jer bi zabrana zamrzavanja zametaka, koja se primjenjuje u cijelom svijetu, smanjila uspješnost postupaka za najmanje 10 posto. Kako bi pak donacija genskog materijala postala javna, to bi višestruko smanjilo broj donora. Udruge podsjećaju da postoji zakonski prijedlog iz 2004. koji je prošao sve zakonske procedure i gdje su usvojene primjedbe i struke i pacijenata.

Taj je prijedlog odobrila i Vlada ali je odjednom zbog pritisaka utjecajnih društvenih skupina povučen iz procedure. Podaci pokazuju da je u Hrvatskoj svaki šesti par neplodan, a da uspješnost jednog postupka potpomognute oplodnje iznosi 25 posto.

Udruge ističu kako država godišnje osigurava sredstava samo za 1300 postupaka, čime na više od 18 posto neplodnih osoba omogućava rođenje samo 300 djece.