c S
Dnevne novosti

Polančec o likvidnosti i pregovorima sa Svjetskom bankom za kredit HBOR-u

08.06.2009 09:30 ŠIBENIK, 6. lipnja 2009.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec najavio je danas, nakon nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku, rješavanje likvidnosti javnih poduzeća i pregovore sa Svjetskom bankom o kreditnom aranžmanu za Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR).
Najavivši rješavanje likvidnosti javnih poduzeća HEP-a, HAC-a, HC-a i INA-e, Polančec je u izjavi za novinare rekao da bi ta poduzeća svoje obveze do kraja godine trebala podmirivati u roku od 60 ili najkasnije 75 dana. Kao sljedeći korak istaknuo je osiguravanje pune likvidnosti HBOR-a.

"Idemo u u pregovore sa Svjetskom bankom za kreditini aranžman za HBOR i vjerojatno izdavanje njihovih euro-obveznica", najavio je Polančec dodajući kako nema razloga za katastrofične prognoze o krizi koja tek očekuje Hrvatsku. Istaknuo je i kako se puno očekuje od ovogodišnje turističke sezone.

Na novinarski upit kako komentira izjavu Komisije "Iustitia et pax" o dužničkom ropstvu koji prijeti Hrvatskoj, Polančec je kazao kako o tomu ne želi polemizirati preko medija, ali je dodao kako je "nivo znanja i kompetencije u Vladi daleko veći negoli u savjetodavnom tijelu Hrvatske biskupske konferencije (HBK)".

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, koji je u Šibenik stigao sinoć nakon Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu, izrazio je danas zadovoljstvo 13. nacionalnim savjetovanjem o gospodarstvu i poduzetništvu, u radu kojeg je sudjelovao rekordan broj poduzetnika, gospodarstvenika, bankara, predstavnika komora te lokalne uprave i samouprave.