c S
Dnevne novosti

Splitsko Gradsko vijeće: Prihvaćeno izvješće o radu gradonačelnika Andre Krstulović Opare

30.08.2018 07:20 SPLIT, 29. kolovoza 2018. (Hina), Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je u srijedu izvješće o radu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare u prvih šest mjeseci ove godine. 
Nakon višesatne rasprave, u kojoj su vijećnici vladajućega HDZ-a branili gradonačelnikovo izvješće a oporbeni ga kritizirali, izvješće je poduprlo 20 vijećnika, 10 ih je bilo protiv, a dva vijećnika suzdržana. Govoreći o izvješću, Krstulović Opara ključnim je ocijenio racionalizaciju gradske uprave u prvom polugodištu ove godine budući da je bilo 18 upravnih odjela, a sada ih je 12, a broj vodećih mjesta u splitskoj Gradskoj upravi smanjen je sa 106 na 47.  

"Ovakva racionalizacija gradske uprave pridonosi ubrzavanju procesa donošenja odluka", ocijenio je Krstulović Opara.  Među ostalim je rekao kako su u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni kvalitetni rezultati u sanaciji odlagališta otpada Karepovca, a uvođenjem reda na plaži Žnjanu uklonjeni su bespravni objekti i zaustavljeno onečišćenje mora iz tih objekata.  

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić istaknuo je kako je izvješće o radu splitskoga gradonačelnika cjelovito i potiče sveobuhvatno rješavanje teškoća u gradu.  "Posebna pozornost u ovom izvješću dana je demografskim mjerama i obnavljanju brojnih dječjih igrališta u splitskim gradskim kvartovima", rekao je Škorić.  

Vijećnica stranke Pametno Marijana Puljak, koja je i predsjednica te stranke, istaknula je kako se iz izvješća ne vidi ostvarenje gradskih prihoda i rashoda u prvom polugodištu ove godine. "Gradonačelnik se hvali racionalizacijom gradske uprave, međutim postoji više desetaka žalbi na rad gradske uprave", rekla je Puljak.  

Odgovorila joj je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović, ističući da se "gradonačelnik ne hvali", nego je to izvješće o poduzetim mjerama. Vijećnik Mosta Ante Čikotić pohvalio je gradonačelnikovu predanost poslu "s obzirom na njegovo zdravstveno stanje". Na ove Čikotićeve riječi reagirao je Škorić , ocjenjujući sramotnim spominjanje gradonačelnikove bolesti.  

"Zasmetalo mi je što ste rekli da s obzirom na to da je bolestan dobro i radi. To je tako sramotno", poručio je Škorić Čikotiću. Čikotić mu je uzvratio kako vjeruje da je gradonačelnik shvatio što je htio reći. "Ispričao bih se ako je krivo shvaćena moja izjava, to je bila podrška gradonačelniku da je unatoč svojem stanju prisutan s nama", objasnio je Čikotić.  

Goran Kotur (SDP) kritizirao je izvješće o radu gradonačelnika u prvih šest mjeseci jer se u njemu ne spominje strategija razvoja Splita. Krstulović Opara prije glasovanja o izvješću zahvalio je na višesatnoj raspravi, rekavši kako su i kritike uglavnom bile u pozitivnom tonu.