c S
Dnevne novosti

Kosor: Hrvatska surađuje s Haaškim tribunalom

08.06.2009 10:12 ZAGREB, 7. lipnja 2009.(Hina), Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je večeras, komentirajući ocjenu predsjednika Stjepana Mesića da Hrvatska u suradnji s Haaškim sudom ne smije biti talac pomankanja političke volje svoje vlasti, kako je suradnja Hrvatske s Tribunalom puna i otvorena, te ocijenila kako je u najmanju ruku neobično da je takva izjava izrečena pred članovima diplomatskog zbora.
Mesić je sinoć na Brijunima na tradicionalnom svečanom prijemu za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj govoreći o suradnji s Haaškim sudom kazao kako Hrvatska nije smjela dozvoliti da dođe u takvu situaciju. "Ako se već govori o tome čiji talac Hrvatska smije ili ne smije biti, onda ova zemlja u prvome redu ne smije biti talac pomanjkanja političke volje svoje vlasti da uradi sve ono na što je obvezuje Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom", kazao je Mesić.

"Prije svega za Vladu je u najmanju ruku neobično da predsjednik države s vlašću, tko god se podrazumijeva pod tim, komunicira preko diplomatskog zbora", rekla je Kosor Hini u telefonskom razgovoru naglasivši da Vlada, "ne samo da ima političku volju, nego djelatno provodi sve svoje obveze prema ustavnom zakonu koji je donesen još dok je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman". "Možda se radi o nedovoljnoj informiranosti predsjednika Stjepana Mesića o tome što je Vlada učinila prije svega kroz rad Savjeta za suradnju s Haaškim sudom", dodala je potpredsjednica Vlade naglasivši da su, što se topničkih dnevnika tiče, "stvari s hrvatske strane potpuno jasne", te da će Hrvatska "ono što ima dati, a ono što nema ne može ni dati". "Mi ništa ne tajimo.

Naša suradnja je puna i otvorena. Nemamo razloga bilo što tajiti jer bismo na taj način sami sebe zaustavili u pregovorima za ulazak u EU, a zna se da je jedan od glavnih prioriteta Vlade ulazak u Europsku uniju", naglasila je Kosor. Predsjednik Mesić kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH ima pravo znati svaki detalj istrage oko topničkih dnevnika koju su napravili vrhunski hrvatski stručnjaci koji su taj posao obavili stručno i dosljedno, istaknula je Kosor.

"Vjerujem da predsjednik Mesić zna što rade i drugi segmenti vlasti, prije svega Državno odvjetništvo koje neovisno o Vladi radi svoj dio posla, upravo na temelju činjenica koje su se doznale kroz administrativnu istragu", dodala je. Podsjetivši da je Hrvatska od Raspravnog vijeća Haaškog suda zatražila "ocjenu o suradnji", Kosor je naglasila kako iz tog razloga "nije dobro da si poziciju otežavamo izjavama bilo kojeg dužnosnika u Republici Hrvatskoj".