c S
Dnevne novosti

U javnoj raspravi izmjene Zakona o državnoj reviziji kojima bi se omogućila revizija dijela poslovanja HNB-a

05.09.2018 07:35 KALKULATOR

ZAGREB, 4. rujna 2018. (Hina), Ministarstvo financija krajem kolovoza uputilo je u javno savjetovanje nacrt prijedloga zakona o državnom uredu za reviziju, kojim se predviđa revizija dijela poslovanja Hrvatske narodne banke (HNB).

Prijedlogom novog Zakona o državnom uredu za reviziju, uz dosadašnje subjekte revizije, tj. jedinice državnog sektora, lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe koje se financiraju iz proračuna i kojima je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ili su u njihovu vlasništvu, kao i političke stranke, nezavisne zastupnike i članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, predlaže se da subjekt revizije bude i Hrvatska narodna banka.

Državni ured za reviziju tako bi bio nadležan za provjeru i ocjenu korištenja sredstava HNB-a kojima se neposredno ne ostvaruju ciljevi i izvršavaju zadaci propisani zakonom o HNB-u i zadaci propisani drugim zakonima, kao i zadaci koje HNB obavlja u skladu s ugovorom o funkcioniranju EU i statutom Europskog sustava središnjih banaka (ESSB) i Europske središnje banke (ESB).

"Državni ured za reviziju nije ovlašten provjeravati, niti davati ocjene ostvarivanja ciljeva i zadataka HNB-a propisanih zakonom o HNB-u kao niti zadataka propisanih drugim zakonima i zadataka koje HNB obavlja u skladu sa ugovorom o funkcioniranju EU i statutom ESSB-a i ESB-a", stoji u prijedlogu zakona.

Revizija Hrvatske narodne banke će tako obuhvaćati postupak ocjenjivanja jesu li aktivnosti, financijske transakcije i informacije koje se odnose na troškove poslovanja u dijelu administrativnog poslovanja, stjecanja, upravljanja i raspolaganja nekretninama, pokretninama i opremom u svakom bitnom pogledu u skladu s mjerodavnim propisima prema kojima posluje HNB.

Također, navodi se u nacrtu zakona, ocjenjivat će se i ostvaruju li se učinkovito programi, projekti i aktivnosti u navedenim područjima, odnosno prema načelima "ekonomičnosti, djelotvornosti i svrsishodnosti i mogu li se poboljšati".

"Tijekom obavljanja revizije HNB-a, Državni ured za reviziju nije ovlašten HNB-u, njezinim tijelima ili članovima tijela HNB-a davati izravne ili neizravne upute kojima bi se utjecalo ili moglo utjecati na njihovu neovisnost", stoji u nacrtu prijedloga zakona.

Prijedlog novog Zakona o državnom uredu za reviziju u javnoj raspravi će biti do 13. rujna. Inače, Ministarstvo financija potkraj 2016. predlagalo je kroz izmjene i dopune Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci da državna revizija nadzire poslovanje središnje banke, no, Hrvatski sabor u svibnju 2017. nije prihvatio te izmjene i dopune.