c S
Dnevne novosti

Deset mjeseci zatvora za krivotvorenje isprava na oroslavskim izborima

08.06.2009 11:42 ZLATAR, 8. lipnja 2009.(Hina), Emil Grgec (48) iz Oroslavja danas je u na Općinskome sudu u Zlataru nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora jer je krivotvorio isprave pri prikupljanju potpisa za kandidacijsku listu za lokalne izbore.
Sud je Grgeca proglasio krivim da je od 14. travnja do 26. travnja 2009. u Oroslavju, prikupljajući potpise birača koji podupiru HDZ-ova kandidata Milana Babića za gradonačelnika, u tablicu s popisom birača unio neistinite podatke o biračima, njihovim brojevima osobnih iskaznica i vlastoručno ih potpisao te da je taj popis predao kao prilog prijedlogu predlagatelja koalicije političkih stranaka.

Dodaje se da su taj popis ovjerili i potpisali čelnici tih političkih stranaka te je popis potom predan oroslavskom gradskom izbornom povjerenstvu.

Grgec, koji je u međuvremenu izbačen iz stranke, kazao je da svojem dugogodišnjem stranačkom kolegi Babiću nije na vrijeme priznao da je nezakonito skupljao potpise jer je, kako je rekao, mislio da nitko neće primijetiti propuste. Babić je najavio da se povlači iz političkog života.

Sudac Branimir Papić u obrazloženju presude naglasio je kako je Grgecov postupak "opasan za demokraciju" te da je pokazao "pomanjkanje političke kulture".

Vidljivo potreseni pravorijekom Grgec i njegov branitelj Krešimir Vlajčević najavili su da će se žaliti.