c S
Dnevne novosti

Europska pravobraniteljica kritizirala manevre Komisije oko imenovanja Selmayra

05.09.2018 07:10 BRUXELLES, 4. rujna 2018. (Hina/Reuters), Europska pravobraniteljica u utorak je presudila da je Europska komisija pod predsjednikom Jean-Claude Junckerom potkopala povjerenje javnosti kad tijekom imenovanja Martina Selmayra na mjesto svog glavnog tajnika nije poštovala procedure. 
Komisija je nakon imenovanja bila pretajnovita i nekad neprijateljski nastrojena prema medijima koji su se raspitivali o Selmayrovom imenovanju u veljači, naglasila je pravobraniteljica Emily O'Reilly. Ovom odlukom nije poništeno imenovanje Selmayra koji si je borbenim stilom stvorio neprijatelje i simpatizere u Bruxellesu.

O'Reilly je istaknula kako Komisija mora razmotriti svoje postupke za popunjavanje te visoke dužnosti. Ta kritika stvara dodatni pritisak na izvršnu vlast Europske unije u vrijeme dok se euroskeptici pripremaju za izbore za Europski parlament (EP) koji će se održati u svibnju iduće godine, nakon što Velika Britanija napusti taj savez. Kritičari su aferu nazvali "Selmayrgate", a EP je na sjednici u ožujku osudio Junckera, prozvavši imenovanje nepotizmom. 

Pravobraniteljica je u utorak rekla kako je pronašla četiri slučaja lošeg upravljanja koji su posljedica nepoštivanja pravila. U pitanju je tajnost oko umirovljenja prošlog glavnog tajnika i "umjetno stvorena hitnost" da se popuni ta pozicija, što preostalih 27 članova Komisije nije propitkivalo, priopćila je O'Reilly. 

Spomenula je i brzo Selmayrovo napredovanje, od Junckerovog pomoćnika, do zamjenika glavnog tajnika, pa nekoliko minuta kasnije i glavnog tajnika Komisije. Naime, Selmayr je na sastanku Komisije najprije imenovan za zamjenika glavnog tajnika, a minutu poslije i za glavnog tajnika.

To je po svemu sudeći učinjeno zato što Selmayr nikada prije nije radio kao glavni ravnatelj ili zamjenik glavnog ravnatelja neke od uprava u Komisiji, a što je preduvjet za dolazak na najvišu dužnost u birokratskom aparatu Europske komisije u kojem radi 33.000 službenika.

Pravobraniteljica je kritizirala EK za "defanzivne, dvosmislene i ponekad borbene" odgovore na pitanja medija o tajnovitim manevrima u objavljivanju slobodnih pozicija i selekcije kandidata prije imenovanja u kojem su Juncker i povjerenici uvijek imali slobodne ruke. "Sve je stvorilo rizik ugrožavanja teško stečenog niza visokih europskih administrativnih standarda i zbog toga potkopalo povjerenje javnosti", stoji u njenom priopćenju. 

Glasnogovonik EK-a je na konferenciji za medije u utorak ponovio kako to tijelo ne vidi nikakav sukob interesa u Selmayrovom imenovanju. Bivši premijer Luxembourga Juncker odlazi s dužnosti kasnije ove godine, a čelnici vlada članica i Parlament će nadgledati odabir nove Komisije za idućih pet godina.Očekuje se da će Selmayr kao državni službenik zadržati svoju funkciju nakon odlaska Junckera, no mogao bi biti zamijenjen s dolaskom novog sastava Komisije.  

Selmayr u tom tijelu ima reputaciju briljantnog uma, ali i osobe koja ne bira sredstva da ostvari svoje ciljeve, zbog čega je dobio brojne nadimke, poput Monstrum i Machiavelli. Smatra ga se sivom eminencijom i jednim od najmoćnijh ljudi u Komisiji. Selmayr je Nijemac i demokršćanin, po obrazovanju doktor prava, politički je uvjereni eurofederalist. Poznat je kao radoholičar koji sve konce drži u rukama.