c S
Dnevne novosti

Srbijansko tužiteljstvo pokrenulo istragu protiv novinara za huškanje na rat i zločin

08.06.2009 13:16 BEOGRAD, 8. lipnja 2009.(Hina), Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine pokrenulo je istragu protiv novinara za koje se sumnja da su huškali na rat i zločine 90-ih, a pod istragom su bivši i sadašnji novinari i urednici dnevnih listova "Večernjih novosti" i "Politike" te državne televizije RTS-a, prenosi u ponedjeljak beogradski dnevnik "Press".
Glasnogovornik toga tužiteljstva Bruno Vekarić u izjavi za "Press" kazao je da je tužiteljstvo pozvalo "ekipu novinara" koja analizira prijeporne tekstove i emisije, ne želeći pritom precizirati o kojim je medijima i tekstovima točno riječ.

"Po našoj procjeni, ima stvari iz medija iz tog vremena koje su inicirale neke zločine, ali radi istrage još ne možemo govoriti koji su to tekstovi i mediji", kazao je Vekarić. Dodao je kako se istraga jesu li neki novinari svojim radom poticali na zločine "ne odnosi samo na domaće već i na medije u BiH i Hrvatskoj", piše "Press".

Predsjednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović za "Press" je kazala kako je "neprijeporno da je 90-ih godina u svim bivšim jugoslavenskim republikama bilo novinara i medija koji su huškali na rat" te da se "ne može nijekati činjenica da je u Srbiji bilo novinara čija su etika i profesionalna savjest potpuno zakazale u početku 90-ih".

Smajlović je dodala kako će ipak biti protiv "nove medijske hajke na one koji su šutjeli, to više što u srbijanskoj vlasti danas sjede političari koji su poticali i nagrađivali nemoral".

Potpredsjednica Neovisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Jelka Jovanović kazala je da to udruženje pozdravlja inicijativu tužiteljstva. "NUNS je i nastao kao odgovor na to što su tadašnji UNS, mediji i neki novinari kršili pravila izvješćivanja i od novinarstva stvorili propagandnu ratnu mašineriju", ističe Jovanović.