c S
Dnevne novosti

Vlada: zakon o skladišnici i potpori u poljoprivredi

09.06.2009 08:02 ZAGREB, 8. lipnja 2009. Hina, Hrvatska vlada sa današnje je sjednice Saboru uputila prijedlog zakona o skladišnici za žitarice i industrijsko bilje, kao i prijedlog novog zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Novim se zakonom o državnoj potpori poljoprivredi uređuju te potpore u obliku izravnih plaćanja poljoprivrednim gospodarstvima za ovu i 2010. godinu i mjere ruralnog razvoja, istaknuo je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

Zakonom se mijenja i dosadašnja struktura poticaja te predviđa smanjenje broja poticaja, više u biljnoj, a manje u stočarskoj proizvodnji. Sa sadašnjih više od sto broj poticaja bit će prepolovljen, a ujednačuje se i dinamika njihove isplate, rekao je Pankretić. U novom će sustavu biti dobitnika, ali i gubitnika, ovisno o strukturi i vrsti proizvodnje. Loše će se odraziti pretežito na dio sjemenarske i proizvodnje sadnog materijala ili uzgoj pčela, dok će sve ostali dijelovi imati ili rast poticaja ili zadržati sadašnju razinu, kazao je Pankretić.

Saboru je predložen i zakon o skladišnici za žitarice i industrijsko bilje, a koji regulira skladišnicu kao vlasnički i jamstveni dokument. Cilj uvođenja i korištenja kreditiranja na osnovu zaloga je povećanje likvidnosti u poljoprivredi, te izbor najpovoljnijeg trenutka prodaje, objasnio je Pankretić.

Za razvoj i uspostavu sustava skladišnica Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će osigurati 350 milijuna kuna i taj će kreditni iznos putem poslovnih banaka biti dostupan i poljoprivrednicima za prevladavanje problema financiranja žetve.

Vlada je prihvatila i operativni program razvoja ovčarske i kozarske proizvodnje, a financiranje tog programa, koji treba u pet godina bitno povećati broj ovaca i koza, procjenjuje se na oko milijardu kuna.

U procesu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim Vlada je Saboru uputila i novi prijedlog zakona o trošarinama. Novine su tog zakona vezane i uz trošarine na alkohol i alkoholna pića. Do sada se trošarinom oporezivao alkohol i alkoholna pića s više od 2 posto alkohola, a po novome se ta granica spušta na više od 1,2 posto alkohola. Zakonom o trošarinama omogućeno je oslobođenje plaćanja trošarine na vino, a neće biti oporezivo ni bezalkoholno pivo.

Hrvatska će, kada postane članica EU, morati uvesti trošarine na prirodni plin, električnu energiju i koks, a predloženim je zakonom propisano oslobađanje od plaćanja tih trošarina. To je složen sustav koji nije detaljno razrađen, kazao je ministar financija Ivan Šuker podsjećajući kako je za trošarine na energente predviđeno prijelazno razdoblje.

Izmjenama pak Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja omogućit će se da i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izriče novčane kazne za one za koje utvrdi da krše propise o tržišnom natjecanju. Isto tako regulira se i tzv. pokajnički program, odnosno omogućuje oslobođenje ili smanjenje kazne za poduzetnike "zviždače", poduzetnika koji otkriju ili iznesu dokaze o kartelnom djelovanju.

Saboru je na potvrđivanje Vlada poslala i ugovor o jamstvu između Hrvatske i EBRD-a za projekt skladištenja plina. Naime, tvrtka Plinacro kupila je od Ine podzemno skladište plina Okoli, a za što je EBRD, uz državno jamstvo, odobrila kredit od 70 milijuna eura. Kredit je na šest godina uz godinu počeka te kamatnu stopu euribor plus jedan posto marže. Sa 84 milijuna eura pak Svjetska će banka financirati projekt obnove riječkog prometnog pravca. Taj je zajam na 23 godine uključujući 10 godina počeka.