c S
Dnevne novosti

Schinas: ne postoji pravna obveza Komisije da zauzme stajalište o slovenskom prijedlogu tužbe protiv RH

18.09.2018 07:20 BRUXELLES, 17. rujna 2018. (Hina), Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas ponovio je u ponedjeljak da nije postojala pravna obveza za Komisiju da zauzme stajalište o slovenskoj tužbi u slučaju arbitraže s Hrvatskom i da Komisija ne želi komentirati svoje interne dokumente, poput mišljenja pravne službe prema kojem Hrvatska krši europskog pravo zbog toga što ne prihvaća arbitražu.

"Članak 259 ne predviđa pravnu obvezu za Komisiju da dade mišljenje. Podsjećam da ranije u četiri od osam slučajeva koji su se pozivali na članak 259 Komisija nije dala svoje mišljenje. O tome sastanku se raspravljalo na kolegiju povjerenika 4. srpnja nakon prezentacije glavnog direktora pravne službe.

Ponavljam i da nikada ne komentiramo interne dokumente Europske komisije, posebice kada ih ima puno", rekao je Schinas odgovarajući na pitanje slovenskih novinara zašto Komisija i njezin predsjednik Jean-Claude Juncker nisu prihvatili mišljenje pravne službe i zašto se o tome nije raspravljalo na kolegiju.   

Na dodatni upit novinara ima li izgleda da kolegij povjernika ponovno o tome raspravlja, kao što to, po tvrdnji novinara, tvrdi slovenska povjernica Violeta Bulc, Schinas je odgovorio niječno. 

"Već sam rekao da je Komisija već raspravljala i ne vidim da se planira  ponovna rasprava", rekao je Schinas. Slovenija je u ožujku ove godine, pozivajući se na članak 259 uputila pismo Europskoj komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici nadajući se da će imati Komisiju na svojoj strani u namjeravanoj tužbi zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

Prema proceduri predviđenoj člankom 259,  prije nego što jedna država članica pokrene postupak protiv druge članice prvo se mora obratiti Europskoj komisiji s takvim prijedlogom.

Komisija ima tri mjeseca za odgovor na taj prijedlog. Komisija može prihvatiti prijedlog i onda ona preuzima tužbu, a ako ne prihvati prijedlog ili uopće ne odgovori, država članica koja tuži može sama podnijeti tužbu pred Sudom EU-a. Slovenija je to i učinila i podnijela tužbu pred Sudom EU-a u Luxembourgu. 

Sredinom srpnja Komisija je objavila da je odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora, da se neće očitovati na slovenski podnesak da Hrvatska krši pravo Europske unije neprovođenjem arbitražne odluke koju ne priznaje te rekla da dvije članice EU-a trebaju naći rješenje za spor u prijateljskom duhu. 

"Ostajemo pri našoj već poznatoj poziciji da rješenje treba pronaći u našim dvjema članicama i Europska komisija ostaje spremna pomoći u tome", izjavio je sredinom srpnja glasnogovornik Komisije Margiritis Schinas. 

"Postupak predviđen člankom 259 Ugovora EU-a predviđa traženje prijateljskog rješenja", kaže Schinas, dodajući da će Komisija nastaviti djelovati "kao pošteni posrednik" kako bi se došlo "do takvog prijateljskog rješenja". Ovih je dana njemački tjednik Der Spiegel objavio članak, koji je izazvao golemu pozornost u Sloveniji.

Der Spiegel je objavio mišljenje pravne službe Europske komisije u kojemu se potvrđuju slovenski navodi da je arbitražna presuda obvezujuća i za Hrvatsku, da ona nije pravovaljano istupila iz arbitraže te da se je i Europska komisija trebala pridružiti slovenskoj tužbi pred sudom EU-a u Luksemburgu u kojoj Slovenija nastoji dokazati da neprovođenje arbitražne odluke znači hrvatsko kršenje europske pravne stečevine.

Hrvatska to negira i arbitražni postupak zbog postupanja Slovenije tijekom arbitriranja smatra nepovratno kompromitiranim procesom.