c S
Dnevne novosti

Šuker: nepodmirene obveze pet javnih tvrtki dvije milijarde kuna

09.06.2009 08:42 ZAGREB, 8. lipanj 2009. Hina, Dospjele nepodmirene obveze pet javnih poduzeća - Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta, tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb, Hrvatskih željeznica i HEP-a, su oko dvije milijarde kuna, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker novinarima u Banskim dvorima. 
Očekivano, od početka ove godine, oni imaju problema s podmirivanjem svojih obveza, kazao je Šuker dodajući da treba razlučiti koje tvrtke ulaze u javna poduzeća. Napominje, naime, da INA i neke druge tvrtke, koje se spominju, više nisu u većinskom državnom vlasništvu.

Šuker ističe kako su dospjele nepodmirene obveze pet javnih poduzeća oko dvije milijarde kuna. U međuvremenu smo osigurali Hrvatskim autocestama (HAC) kredit od sto milijuna eura, u završnoj je fazi osiguranja još jedan kredit od sto milijuna eura, a Hrvatskim cestama (HC) i HEP-u krediti po 80 milijuna eura, podsjetio je Šuker.

Naveo je i podatke da INA od naknade za ceste (po 60 lipa na litru goriva) HAC-u i HC-u duguje oko 800 milijuna kuna, a isto tako i državnom proračunu oko 400 milijuna kuna trošarina. Kad 800 milijuna kuna, koji trebaju doći, i dođu HAC-u i HC-u njihova će se likvidnost itekako povećati, naglasio je Šuker.

Podsjetio je također da je Vladi bio cilj i da je uspješno izdala obveznice na međunarodnom financijskom tržištu u iznosu od 750 milijuna eura, a od toga iznosa bankama sada vraća 2,3 milijarde kuna sindiciranog kredita koji je država uzela početkom godine. "S obzirom da bankama sada vraćamo 2,3 milijarde kuna iskreno se nadamo da će one to plasirati u hrvatsko gospodarstvo. Tako su obećali", kazao je Šuker.

Podsjetio je da je država početkom godine od sindikata banaka, u dogovoru s Hrvatskom narodnom bankom, uzela zajam od 2,3 milijarde kuna, koji je iskoristila za refinanciranje inozemnog duga koji je na naplatu došao u veljači ove godine.