c S
Dnevne novosti

USKOK zatražio istragu protiv načelnika i člana Poglavarstva Župe dubrovačke

09.06.2009 09:03 ZAGREB, 8. lipnja 2009.(Hina), Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zatražio je danas od splitskog Županijskog suda pokretanje istrage protiv načelnika općine Župa dubrovačka Silvija Nardellia, člana općinskog Poglavarstva Vlaha Kesovije i dvojice čelnika tvrtke Župa, zbog sumnje da su općinu oštetili za gotovo četiri milijuna kuna.
Uz općinske čelnike USKOK, kako se neslužbeno doznaje, za zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na ta kaznena djela tereti i direktora trgovačkog društva Župa d.d. Krunu Hercega te člana nadzornog odbora te tvrtke Davora Maravića.

Dvojica poduzetnika, inače su punomoćnik i suosnivač tvrtke iz Zagreba koja je kupila poduzeće Župa, u čijem je vlasništvu bio i hotel, na čijem su mjestu željeli izgraditi veći objekt s pet zvjezdica.

U priopćenju objavljenom na svojim internetskim stranicama, na kojima su objavljena tek godišta i funkcije osumnjičenika, USKOK navodi da je Herceg u drugoj polovici 2007. u dogovoru s četvrtoosumnjičenim Maravićem čelnicima Župe dubrovačke ponudio mito "radi donošenja rješenja o plaćanju komunalnih doprinosa u znatno manjem iznosu od stvarnog stanja." "Oni su za navedenu uslugu prvoosumnjičeniku, inače načelniku jedne općine i drugoosumnjičeniku, članu poglavarstva te općine zaduženom za pitanja komunalnih djelatnosti, prostornog uređenja i zaštite okoliša, ponudili 1.800.000 kuna, a što su oni i prihvatili", navodi se u priopćenju.

Herceg je potom u dogovoru s Maravićem zatražio izradu tri izračuna obujma građevine kao podloge za utvrđivanje visine komunalnog doprinosa i to jedan realan, a dva neistinita. "Nakon toga je trećeosumnjičenik najmanji izračun u iznosu od 32.857,31 prostornih metara dostavio glavnom projektantu koji je potom jedan primjerak izračuna uložio u mape glavnog projekta dok je drugi primjerak ovjerio potpisom i pečatom i dostavio ga 9. listopada 2007. u Općinu"

Istog dana Nardelli i Kesovija u namjeri da trgovačkom društvu iz Zagreba pribave veliku materijalnu dobit te znajući da Općini treba platiti iznos od 9.2 milijuna kuna, donijeli rješenje prema kojem investitor treba platiti komunalni doprinos u iznosu od 5.2 milijuna kuna, što su investitori i uplatili, navode u USKOK-u ne navodeći imena osumnjičenika.