c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud odbio Hernadijev zahtjev za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda

21.09.2018 07:20 ZAGREB, 20. rujna 2018. (Hina), Vrhovni sud odbio je zahtjev obrane direktora Mola Zsolta Hernadija za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda na kojem se Hernadiju sudi za davanje mita bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu.
Zahtjev za izuzećem predsjednika suda Ivana Turudića Hernadijeva je obrana podnijela na pripremnom ročištu za suđenje Sanaderu i Hernadiju u ponedjeljak. Prije toga zatražili su i izuzeće predmetne sutkinje, Maje Štampar Stipić, što je Turudić odbio.

"Iz zakonskog teksta, a i po prirodi stvari, izuzeće se traži radi isključenja ili otklona od budućeg postupanja u predmetu. Ovdje je zahtjev stavljen nakon što je predsjednik suda već odlučio, a upravo zato što je odlučio.

Stoga, u trenutku kada je zahtjev stavljen, on nije pravno odlučan jer je odluka zbog koje se traži izuzeće već donesena", stoji u odbijajućem rješenju predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse. Zbog zahtjeva Vrhovnom sudu pripremno ročište za suđenje Sanaderu i Hernadiju u ponedjeljak je odgođeno do 4. listopada.

Uskokova tužiteljica Vanja Marušić zahtjeve za izuzećem nazvala je manevrima čiji je cilj odugovlačenje kaznenog postupka. 

Jedan od Hernadijevih hrvatskih odvjetnika Goran Mikuličić u izjavi Hini nije želio odgovarati na Uskokove tvrdnje o odugovlačenju postupka, ističući tek da sve ide “sukladno Zakonu o kaznenom postupku”.

Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud.

Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni. U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem.

Hrvatska je za Hernadijem raspisala europski uhidbeni nalog koji njegova država ne želi provesti, čak ni nakon što je Europski sud u Luxembourgu krajem srpnja objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka.