c S
Dnevne novosti

Usvojen Nacionalni plan razvoja bolnica 2018.-2020.

21.09.2018 07:15 ZAGREB, 20. rujna 2018. (Hina), Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o donošenju Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Hrvatskoj za razdoblje 2018.-2020.  kojim se planira osigurati nastavak započete reforme bolničkog sustava.
Nacionalni plan je preduvjet za realizaciju reformskih mjera usmjerenih modernizaciji bolničkih kapaciteta i povećanoj kvaliteti bolničke zdravstvene zaštite, što uključuje pripreme i provedbe EU projekata zdravstvenih ustanova, istaknuo je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Prijedlog Nacionalnog plana temelji se na dva ključna načela - načelu supsidijarnosti i načelu funkcionalne integracije, a osnovni mu je cilj, rekao je Kujundžić, izgradnja sveučilišne nacionalne bolnice kao krovne institucije zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, gdje bi prva faza bila izgradnja nacionalne dječje bolnice.

U Sabor je Vlada uputila prijedlog zakona o sudskim pristojbama kojim se, uz ostalom predlaže smanjenje sudskih pristojbi za podneske podnesene elektroničkim putem u iznosu od 50 posto od propisane pristojbe. "Na taj ćemo način doći do brzine u postupanju, a i do jeftinijih postupaka", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Zakonom se predlaže i izdvajanje Tarife sudskih pristojbi, kojom se utvrđuju iznosi pristojbenih obveza za pojedine vrste sudskih postupaka i sudskih radnji iz ovog Zakona i njezino propisivanje Uredbom o Tarifi sudskih pristojbi koju bi donosila Vlada.

U Sabor je upućen i konačni prijedloga zakona o Hrvatskoj matici iseljenika kojim se sadašnji organizacijski oblik Hrvatske matice iseljenika usklađuje sa Zakonom o ustanovama te ona postaje javnom ustanovom.