c S
Dnevne novosti

Slovenija: Nedjeljni izbori za Europski parlament porazni za Pahora

09.06.2009 12:22 LJUBLJANA, 9. lipnja 2009.Hina, Rezultat nedjeljnih izbora za sedam slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu porazan je za Socijalne demokrate (SD) premijera Boruta Pahora, čiji su kandidati dobili za trećinu i 8,5 posto glasova manje od kandidata vodeće oporbene stranke bivšeg premijera Janeza Janše, navodi u utorak svojim analizama slovenski tisak.
Zbog specifičnog načina računanja izbornog D'Hondtova količnika Janšinu Slovensku demokratsku stranku (SDS) do trećeg je europskog mandata dijelilo nekoliko tisuća glasova, pa će zato imati jednak broj eurozastupnika kao i Pahorova stranka koja je u pola godine otkako vodi vladu izgubila velik dio simpatija, što mediji uglavnom pripisuju razmjerima gospodarske krize.

Iako je Pahor rekao da je rezultatom svoje stranke zadovoljan, u njoj se pojavljuju glasovi nezadovoljstva na račun kandidacijske liste s kojom je vodeća stranka u vladi izašla na izbore, iako neki misle da bi u suprotnom rezultat bio još slabiji.

"U Bruxelles šaljemo liberale, a socijaldemokrati ostaju u Sloveniji", izjavio je za "Delo" nekadašnji glavni tajnik stranke i Pahorov zastupnik u parlamentu Dušan Kumer. Pahor se naime odlučio da na vrh kandidacijske liste za Europski parlament postavi osobe koje nisu članovi stranke, pa će stranku i premijera idućih pet godina tamo predstavljati nekadašnji ministar vanjskih poslova Zoran Thaler, koji je zadnjih desetak godina bio izvan politike i Liberalno-demokratske stranke, čiji je ranije bio član.

Po istoj formuli u Europski parlament je s Pahorove liste ušla i Tanja Fajon, dugogodišnja dopisnica slovenske televizije iz Bruxellesa, ali nije ušao nitko od pravih stranačkih kadrova.

Analitičari u slovenskom tisku navode da bi slabiji rezultati europskih izbora mogli djelovati na premijera Pahora tako da pristane na projektnu protukriznu suradnju s oporbenjakom Janšom. Neki u procjenama kako će Pahor reagirati na očiti pad popularnosti svoje stranke i vlade idu tako daleko da govore o mogućnosti formiranja manjinske vlade.

To bi se dogodilo ako se krajem tjedna predsjednik koalicijske stranke Zares Gregor Golobič doista odluči na odlazak iz vlade, te ako isto učine i drugi ministri njegove stranke, što je kao mogućnost najavljeno nakon izbijanja skandala vezanog uz Gregoričevo prešućivanje nekih podataka o imovinskom stanju.

Pahor je do kraja ovog tjedna Golobiču, koji je ministar za visoko školstvo i tehnologiju, dao rok za odluku o tome hoće li ostati u vladi nakon što je prošli tjedan priznao kako je javnosti prikrivao vlasnički udjel u tvrtki u kojoj je ranije bio zaposlen.

Zbog vlasničkog udjela u tvrtki "Ultra" i to preko vlastite tvrtke koju je registrirao u Nizozemskoj oporba je od Pahora zahtijevala da smijeni Golobiča. No, u obranu ga je uzela njegova stranka Zares, sugerirajući da bi u tom slučaju iz iz vlade izašli svi njeni ministri ako Pahor nasjedne na "medijski linč" njihova predsjednika, riskirajući tako da ostane bez većinske potpore u parlamentu.