c S
Dnevne novosti

Održana sjednica Državnog odbora za obilježavanje obljetnica

10.06.2009 08:16 ZAGREB, 9. lipnja 2009. Hina, Državni odbor za obilježavanje obljetnica na današnjoj je sjednici dogovorio termine i proceduru obilježavanja državnih praznika do rujna, pa će tako Dan državnosti, uz polaganje vijenaca u Zagrebu i Vukovaru, biti obilježen svečanim prijamom u Uredu predsjednika Republike, svečanom sjednicom Vlade RH i postrojavanjem vojske i policije, priopćeno je iz Vlade.
Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, bit će obilježen u šumi Brezovica u nazočnosti državnog izaslanstva uz polaganje vijenaca i prigodna obraćanja najviših državnih dužnosnika. U prigodi Dana državnosti u Uredu predsjednika bit će 24. lipnja organiziran tradicionalni svečani prijam na kojem će sudjelovati najviši državni dužnosnici, predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog zbora.

Na sam Dan državnosti, 25. lipnja, državni vrh položit će vijence u ranim jutarnjim satima na Mirogoju, prisustvovati misi za Domovinu u crkvi Sv. Marka, a održat će se i svečana sjednica Vlade RH. Nakon sjednice državni vrh nazočit će svečanom postrojavanju Hrvatske vojske i policije na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

U poslijepodnevnim satima državni vrh će položiti vijence na Spomen obilježju masovne grobnice na Ovčari, Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i kod središnjeg Spomen obilježja Memorijalnog groblja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a potom sudjelovati na svečanosti u povodu završetka izobrazbe polaznika vojnih škola, navodi se u priopćenju.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te 14. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja", 5. kolovoza, državni vrh će započeti polaganjem vijenaca za poginule hrvatske branitelje na Gradskom groblju u Kninu nakon čega će biti svečana ceremonija podizanja državnog stijega na kninskoj tvrđavi.

Na Dan pobjede bit će organiziran i mimohod braniteljskih udruga u Kninu, a bit će služena i Sveta misa za Domovinu.

Dan hrvatske ratne mornarice bit će ove godine obilježen u Rijeci, navodi se u priopćenju Vlade.

Današnjoj sjednici Odbora supredsjedali su predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik Vlade RH Ivo Sanader i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.