c S
Dnevne novosti

Otvorena šesta konferencija Model European Union Zagreb

02.10.2018 07:15 ZAGREB, 1. listopada 2018. (Hina), Šesta međunarodna konferencija Model European Union Zagreb, na kojoj će 62 mladih iz Europe od 30. rujna do 6. listopada u Kući Europe sudjelovati u simulaciji rada institucija Europske unije, otvorena je u ponedjeljak u Zagrebu.
"Model European Union projekti osmišljeni su kako bi se mlade educiralo o procesu donošenja odluka u institucijama EU, a ove godine fokus će biti stavljen na Europsko vijeće te Vijeće za vanjske poslove. Teme na koje će naglasak biti stavljen tijekom tjedna su trgovinska politika EU, energetska sigurnost, integracije EU te njezino povećanje i globalni utjecaj", navodi se u priopćenju organizatora.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević na otvaranju je pohvalio konferenciju kao projekt koji povezuje mlade iz cijele EU te je istaknuo da EU pruža mnoštvo mogućnosti za mlade.

Polaznici konferencije sudjelovat će u radu kroz uloge ministara u Vijeću za vanjske poslove, čelnika zemalja članica u Europskom vijeću ili novinara te će pohađati radionice i voditi strukturirani dijalog s donositeljima odluka.

Organizator konferencije je Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), uz sufinanciranje Europske unije kroz program Erasmus+.

Pokrovitelji projekta su: Europski parlament, predsjednik Hrvatskog sabora, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, hrvatski europarlamentarci Dubravka Šuica i Davor Škrlec, Fakultet političkih znanosti i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Institut za razvoj i međunarodne odnose.