c S
Dnevne novosti

Adlešič: moj odlazak sa sjednice vlade nije bio ni nagao ni dramatičan

10.06.2009 08:42 RIJEKA, 9. lipnja 2009.Hina, Predsjednica HSLS-a i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič rekla je komentirajući jučerašnje napuštanje sjednice vlade prilikom rasprave o novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji da njezin odlazak nije bio ni nagao ni dramatičan jer ga je najavila u vladinu užem kabinetu.
Kako je navela, rekla je da ne želi glasovati za takav zakon, pri čemu je imala potporu nekih kolegica i kolega te premijerovo razumijevanje. Najavila je da HSLS neće prihvatiti takav zakon pri glasovanju u Hrvatskome saboru, ističući kako se nada da se zakon u saborskoj raspravi može kvalitetno promijeniti.

Na pitanje što drži lošim u zakonu Adlešič je odgovorila da je teže nabrojiti što je u njemu dobro, osim činjenice da se ta problematika konačno regulira i obiteljima češće omogućuje pravo na besplatnu medicinsku pomoć takve vrste. No, kako je rekla, zakon nije usklađen s vremenom u kojem živimo, a krši i neke zakone, kao što je Obiteljski zakon, te "narušava ravnopravnost spolova i diskriminira prema bračnom statusu".

S obzirom na to da po sadašnjoj statistici oko 1500 parova traži medicinsku pomoć pri oplodnji izvan Hrvatske, posebno u Sloveniji i Češkoj, koje imaju liberalnije zakone, postavlja se pitanje što bi za populacijsku sliku Hrvatske značilo kad bi se prihvatio takav zakon, rekla je Adlešič.

Upitala se koliko bi ljudi onamo moglo otputovati na tretmane i platiti usluge, a možda bi i stručnjaci koji se bave tim medicinskom područjem počeli razmišljati da svoje ordinacije otvore u drugim zemljama.

Adlešič je to rekla danas prilikom darovanja računala predstavnicima Učeničkog doma "Sušak" u Rijeci u sklopu proslave 20. obljetnice HSLS-a. Kako je dodala, članovi te stranke odlučili su da rođendan neće slaviti bogatim domjenkom, nego će darovati 20 računala učeničkim domovima jer je ulaganje u mlade ljude najbolja investicija.