c S
Dnevne novosti

Milinović: Adlešić je na sjednici vlade mogla reći što misli o zakonu o potpomognutoj oplodnji

10.06.2009 08:56 ZAGREB, 9. lipnja 2009.(Hina), Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešić mogla je na jučerašnjoj sjednici Vlade potpuno slobodno iznijeti svoje mišljenje o Prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i nije trebala napustiti sjednicu, izjavio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović dodajući kako potpredsjednica Adlešić očito više voli komunicirati s novinarima nego s ministrima.
"Ne znam kakav je to bio bijeg potpredsjednice vlade, ona je mogla potpuno slobodno iznijeti mišljenje na sjednici kao što je HSS svojevremeno rekao da je protiv ZERP-a, a SDSS protiv priznanja Kosova", rekao je Milinović novinarima nakon radnog ručka s članovima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Milinović smatra da Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji bi se uskoro trebao naći u Hrvatskome saboru, nije suprotan Obiteljskome zakonu i Zakonu o ravnopravnosti spolova, zbog čega mu se, među ostalim, protive nevladine udruge. "Mislim da u zakonu nema nikakve diskriminacije žena, on vodi brigu o Konvenciji o zaštiti prava djeteta, koja kaže da dijete ima pravo znati tko su mu roditelji, dok Obiteljski zakon kaže da je otac djeteta majčin muž. Pitanje medicinski potpomognute oplodnje zadire u mnoga etička, vjerska i filozofska pitanja i bilo mi je jasno da će izazvati mnogo rasprave", rekao je Milinović.

Dodao je da treba pričekati i vidjeti što će donijeti saborska rasprava, a mogući su i amandmani koji će sadašnji prijedlog poboljšati. "Zakon je po nekima konzervativan, a po nekima liberalan. Pitam zato je li liberalizam danas više na cijeni nego demokršćanstvo i demokršćanska stranka kojoj pripadam", rekao je Milinović.