c S
Dnevne novosti

Sanader najavio intervencije u javnim poduzećima koja ne štede dovoljno

10.06.2009 14:42 ZAGREB, 10. lipnja 2009.(Hina), Premijer Ivo Sanader najavio je danas "intervencije kroz Nadzorne odbore" javnih poduzeća sa čijim uštedama nije zadovoljan, pri čemu je poimenice naveo ACI, Croatia Osiguranje, HRT i Narodne novine.
Nisam zadovoljan uštedama u tim poduzećima, a spominjem ih radi poticaja da se drže onog što su sami predložili i u drugoj polovici godine poprave rezultate, inače ćemo morati mnogo ozbiljnije intervenirati kroz njihove Nadzorne odbore, rekao je Sanader novinarima u pauzi sjednice Ekonomskog vijeća.

S druge strane, predsjednik Vlade pohvalio je HEP, Jadroliniju i Hrvatske ceste jer su ostvarili 70 posto planiranih ušteda. Sanader je također najavio nove antirecesijske mjere, no nije želio reći kakve istaknuvši kako se treba prvo pozabaviti provedbom već donijetih mjera. "Ako se ukaže potreba, a ja mislim da se već ukazuje, donijet ćemo nove antirecesijske mjere", kazao je Sanader komentirajući raspravu o dosadašnjoj provedbi mjera koja je bila na dnevnom redu Ekonomskog vijeća.

Jedna od najvažnijih mjera, smanjenje neporeznih davanja, još nije zaživjela, ocijenio je premijer te najavio hitan sastanak ministra financija Ivana Šukera i resornih ministarstava s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca na kojem će se konkretno predložiti gdje i što treba ukinuti.

Govoreći o problemu kašnjenja plaćanja javnih poduzeća, Sanader je rekao da javna poduzeća kasne prema dobavljačima 61 dan, što je blizu ostvarenja mjere koja je predviđala smanjenje roka na 60 dana, no problem je u naplati potraživanja javnih poduzeća koja kasni 79 dana.

Iduća sjednica Ekonomskog vijeća održat će se za mjesec dana a na dnevnom redu bit će tri vrlo važne točke - politika plaća, sudbina prerađivačke industrije i restrukturiranje Hrvatskih šuma. Vijeće je osnovalo radnu skupinu za izradu prijedloga nacionalne politike plaća u koju su ušli ekonomski stručnjaci Željko Lovrinčević, Sandra Švaljek, Branko Grčić, Darko Tipurić i Mladen Vedriš, predstavnik Vlade Vitomir Begović, te sindikalac Vilim Ribić i predstavnica poslodavaca Jasna Kulušić.

Nacionalna politika plaća treba biti strateški dokument kakav nije donijela još nijedna Vlada, napomenuo je Sanader, pa bi uspjeh radne skupine bio veliki korak naprijed.

Što se tiče prerađivačke industrije, potpredsjednik Vlade Damir Polančec treba sa svojom radnom skupinom razraditi što treba napraviti da prerađivačka industrija opstane te postane bolja i konkurentnija.

Sanader je također istaknuo važnost izravnih inozemnih ulaganja u Hrvatsku te ponovno pozvao na uklanjanje svih barijera i stvaranje pozitivne atmosfere za privlačenje stranih investicija. Ekonomsko vijeće na današnjoj je sjednici također prihvatilo prijedlog Mladena Vedriša o načinima i modelima djelovanja u budućnosti.