c S
Dnevne novosti

Održana međunarodna konferencija o privremenoj zaštiti u upravnom sporu

18.10.2018 07:25 Kada je u upravnom sporu opravdano donijeti mjere privremene zaštite do okončanja ocjene zakonitosti akta uprave, kako kasnije donesena presuda upravnog suda ne bi bila beskorisna, te kako spriječiti zlouporabu takvih mjera?

Odgovorima na ta pitanja bila je posvećena međunarodna konferencija održana u Trstu 16. listopada, pod nazivom Privremena pravna zaštita – usporedna iskustva

Hrvatski Zakon o upravnim sporovima poznaje dva instituta privremene zaštite: odgodni učinak tužbe (čl. 26.) i privremenu mjeru (čl. 47.). O njihovu sadržaju, interpretaciji i primjeni u sudskoj praksi, razvijenoj od početka provedbe reforme hrvatskoga upravnog spora 2012., predavanje na konferenciji je održao predsjednik Upravnog suda u Rijeci dr. sc. Alen Rajko.

Pored talijanskih i hrvatskih iskustava, pravne sustave svojih zemalja predstavili su upravne sutkinje i suci iz Latvije, Njemačke, Slovenije i Španjolske. Među organizatorima konferencije bili su Europska mreža za usavršavanje sudaca (EJTN - European Judicial Training Network), Regionalni upravni sud za Furlaniju – Julijsku krajinu sa sjedištem u Trstu, Ured za studije upravnog sudstva Državnog savjeta Talijanske Republike, odvjetničke udruge, Autonomna regija Furlanija – Julijska krajina i dr. Suci, odvjetnici i drugi pravni praktičari, kao i studenti te predstavnici akademske zajednice iz Hrvatske i Slovenije ispunili su dvije dvorane sjedišta Autonomne regije, pokazavši veliki interes za konferenciju, održanu na talijanskome i engleskom jeziku. Okupljene je na početku rada pozdravio predsjednik Regije Massimiliano Fedriga.

Skup je pokazao iznimnu aktualnost ove teme u državama članicama Europske unije obuhvaćenima konferencijom i sličnost dvojbi s kojima se u njihovoj primjeni suočavaju upravni suci, unatoč nemalim razlikama u regulaciji različitih mjera privremene zaštite u nacionalnim zakonodavstvima.