c S
Dnevne novosti

15 inspektora zaštite okoliša dobilo certifikate EU

10.06.2009 14:42 ZAGREB, 10. lipnja 2009.(Hina), Petnaest inspektora i inspektorica zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dobilo je danas certifikate o uspješno završenom programu usavršavanja za trenere, kojima su stručnjaci Europske unije potvrdili da su oni sada sposobni podučavati ostale inspektore, priopćilo je Ministarstvo.
Ministarstvo navodi da je program obuke trajao od listopada 2008. i uključivao je područje EU okolišnog zakonodavstva u cjelini s posebnim naglaskom na IPPC (Integrirano sprječavanje i kontrola onečišćenja) i SEVESO (Spriječavanje velikih industrijskih nesreća i ublažavanje posljedica nesreća ako se one dogode) direktivama.

Naglasak u programu također je bio i na problematici pristupa informacijama o okolišu, odgovornosti za okoliš u pogledu sprječavanja i otklanjanja šteta u okolišu, provedbu koordiniranih inspekcijskih nadzora, prezentacijske modele i td.

Ministarstvo u priopćenju ističe da je program za trenere "Train the trainers" jedan od programa usavršavanja koji se provode u sklopu PHARE 2005 projekta "Prilagodba inspekcije zaštite okoliša za provedbu novog zakonodavstva u području zaštite okoliša". Cilj projekta je jačanje, odnosno prilagodba inspekcije zaštite okoliša potrebama provođenja novog zakonodavstva, unaprjeđenje njene strukture, opremanje inspektora, unaprjeđenje procesa stalne edukacije i provođenje posebnih specijalizacija.

Cilj projekta je također i uspostava novog načina izvješćivanja i suradnje s drugim relevantnim institucijama temeljem postojećih i novih propisa na području zaštite okoliša usklađenih sa zakonodavstvom EU.

Provedba projekta ukupne vrijednosti 2.256.000 eura započela je u siječnju 2008., s predviđenim trajanjem do studenoga ove godine, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.