c S
Dnevne novosti

Pavić: Mirovinska reforma omogućava dugoročnu financijsku održivost mirovinskog sustava

18.10.2018 07:15 ZAGREB, 17. listopada 2018. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u srijedu da će paket zakona mirovinske reforme, koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, omogućiti povećanje mirovina i dugoročnu financijsku održivost, a sve mjere za državni su proračun do 2040. godine povoljnije ukupno 11,3 milijarde kuna.
"Došli smo do balansiranog pristupa mirovinskoj reformi, a cilj je bio osigurati povećanje mirovina i dugoročnu financijsku održivost. Sve mjere, kad se zbroje, povoljnije su za proračun do 2040. godine za 11,3 milijarde kuna", rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon Vladine sjednice.

Sindikate koji su nezadovoljni i najavljuju prosvjed u subotu Pavić je pozvao "na koliko god treba rundi pregovora u pogledu mirovinske reforme".Ističe da je Vlada pri izradi paketa mirovinske reforme popustila po pitanju odlaska u mirovinu sa 67 godina jer je konačni prijedlog da se to počinje primjenjivati od 2033. godine, budući da je prvotni prijedlog bio 2031. godina.

Sindikati, kaže, kao da su prespavali 2014. godinu kada je uveden odlazak u mirovinu sa 67 godina. "Ne znam zašto se tada nisu bunili", pitao je.

Sindikati sada traže "vraćanje u potpunosti na početak", a to, poručio je, više nije moguće. "Mi se tu apsolutno ne bojimo, ali ih pozivamo ponovno na socijalni dijalog i razgovore s argumentima", poručio je.Pavić napominje da neće morati svi raditi do 67. godine jer, ističe, postoji institut dugogodišnjeg osiguranika.

"Netko tko s 18 godina ulazi na tržište rada moći će ići u mirovnu s 60 godina i 41 godinu staža… Sa 67 godina u mirovinu će ići oni koji nisu nakupili 41 godina staža, a većina ljudi će ići puno ranije", rekao je.