c S
Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa sa stranim partnerima dogovaralo projekte reforme pravosuđa

10.06.2009 15:02 ZAGREB, 10. lipnja 2009.(Hina), Ministarstvo pravosuđa predstavilo je danas predstavnicima veleposlanstava i međunarodnih organizacija 12 prioritetnih reformskih projekata koji bi, uz pomoć stranih partnera, trebali započeti do kraja ove godine, priopćeno je iz Ministarstva.
Na sastanku su sudjelovali predstavnici 18 veleposlanstava i međunarodnih organizacija OESS-a, Svjetske Banke, Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj i UNDP-a zainteresiranih za tehničku i financijsku pomoć raznih projekata.

Riječ je, između ostalog, o projektima snimanja glavnih rasprava, treninzima za primjenu novog Zakona o kaznenom postupku, uvođenju sustava privatnih ovršitelja, racionalizaciji mreže sudova, uspostavi Državne škole za pravosudne dužnosnike, povećanju kapaciteta zatvorskog sustava, jačanju sustava besplatne pravne pomoći te razvoju sustava mirenja i podrške svjedocima.

U Ministarstvu ističu da je Svjetska Banka potvrdila podršku Ministarstvu zajmom od 35 milijuna američkih dolara, dok je Europska komisija, kao najveći donator, podržala proces koordinacije projekata i potvrdila spremnost za daljnjom suradnju, navodi se u priopćenju.

U tijeku je i proces odobrenja zajma Razvojne banke Vijeće Europe, kojim bi se za dvije godine povećali kapaciteti Zatvora u Zagrebu, a do 2014. izgradila nova kaznionica u Šibeniku.

Također, UNDP i OESS su iskazali interes za nastavak suradnje u projektima podrške svjedocima i žrtvama te poboljšanju uvjeta u Odgojnom zavodu za maloljetnike u Turopolju, navodi se u priopćenju glasnogovornice Ministarstva Vesne Dovranić.