c S
Dnevne novosti

Rehn očekuje skoru deblokadu hrvatskih pregovora

12.06.2009 08:04 BRUXELLES, 11. lipnja 2009.(Hina), Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje da će hrvatski pristupni pregovori biti uskoro odblokirani te je potvrdio da će o tome u ponedjeljak u Luxembourgu razgovarati s predsjedničkom trojkom EU-a i s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije.
"Već šest mjeseci radimo kako bismo pronašli rješenje za granično pitanje i odblokirali hrvatske pristupne pregovore. Sada smo vrlo blizu rješavanja bitnih pitanja, prešli smo dug put, približila su se temeljna stajališta i mislim da je krajnje vrijeme da se proces zaključi", rekao je Rehn nakon sastanka sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, koji je u posjetu Bruxellesu.

Rehn je potvrdio da će se u ponedjeljak ujutro u Luxembourgu, prije redovitog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, sastati s ministrima predsjedničke trojke - Francuske, Češke i Švedske - a nakon toga i s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom.

"Sada treba prijeći posljednje milje, posljednje centimetre, kako bismo zaključili proces rješavanja graničnog pitanja i odblokirali hrvatske pristupne pregovore", rekao je Rehn.

Ministrima vanjskih poslova zemalja članica u Luxembourgu će se, na poziv češkog predsjedništva, pridružiti glavni haški tužitelj Serge Brammertz kako bi zemlje članice izvijestio o suradnji Hrvatske i Srbije s Haškim sudom. Neke članice imaju određene rezerve prema otvaranju pregovora s Hrvatskom u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava zbog određene dokumentacije iz Oluje koje tužiteljstvo traži od Zagreba, a vezani su uz suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču.

Ako se ukloni slovenska blokada, Hrvatska bi na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 26. lipnja u Bruxellesu mogla otvoriti devet i zatvoriti do pet poglavlja. U tom bi slučaju na kraju češkog predsjedništva, mogla imati 31 otvoreno i 12 formalno zatvorenih poglavlja te još pet za koje bi predala sva mjerila za zatvaranje.

Slovenija od jeseni prošle godine blokira otvaranje i zatvaranje većeg broja poglavlja. Hrvatska je posljednji put otvorila pregovore u jednom poglavlju 19. prosinca prošle godine. Povjerenik za proširenje Olli Rehn pokrenuo je u siječnju inicijativu kako bi se riješilo otvoreno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije i omogućio nastavak pristupnih pregovora.

Nakon što je propao pokušaj s političkim posredovanjem rješavanja granice uz pomoć bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, Rehn je 22. travnja predložio da se granično pitanje između dviju zemalja rješava pred ad hoc arbitražnim sudom. Graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom.

Po jednog člana odredile bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mogu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde. Režim uporabe pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao bi se po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Iza Rehnova prijedloga stala je i predsjednička trojka - Francuska, Češka, Švedska - a dobio je nepodijeljenu potporu i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a 27. travnja u Luxembourgu. Hrvatska je strana prihvatila prijedlog u obliku u kojem je ponuđen, dok je Slovenija odgovorila da će pristati na prijedlog ako se usvoje njezini amandmani.

Po slovenskim medijima, Ljubljana u svojim dopunama traži teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi "načelo pravičnosti" (ex aequo et bono). Nakon posljednjeg sastanka s Jandrokovićem i Žbogarom 27. svibnja, Rehn je najavio da će o stajalištima dviju zemalja izvijestiti predsjedničku trojku.