c S
Dnevne novosti

Bugarski parlament odbio legalizirati izvanbračne zajednice

12.06.2009 08:35 SOFIJA, 11. lipnja 2009.(Hina/AFP), Bugarski parlament u četvrtak je odbio nacrt zakona o legalizaciji izvanbračnih zajednica, iako se u zemlji više od polovice djece rađa izvan braka.
Odbačeni nacrt predviđao je registraciju nevjenčanih parova kojom se automatski priznavalo očinstvo nad djetetom rođenim iz takve veze. To je djeci osiguravalo novčanu potporu oca i dobivanje dijela nasljedstva.

Izvanbračne zajednice, zabranjene u doba komunizma, brzo su se nametnule i danas više od polovice parova žive nevjenčani, rekla je predsjednica državnog zavoda za statistiku Mariana Koceva.

Kako ističe liberalni zastupnik Ognjen Gerdžikov, oko 20 posto djece njihovi očevi ne priznaju. Svrha nacrta bila je, po njegovu sudu, ostvariti "jednakost među djecom rođenom u braku i onom rođenom izvan braka".

Zastupnici različitih političkih opredjeljenja ocijenili su ipak da bi ozakonjenje izvanbračne zajednice potaknulo mlade da se ne vjenčavaju. Neki su se zastupnici usprotivili zamisli o automatskom priznavanju očinstva u izvanbračnoj zajednici.

Nacrt amandmana na Obiteljski zakon odbijen je zato što ga je poduprlo 77 zastupnika, 77 je glasovalo protiv, a 8 je bilo suzdržano.