c S
Dnevne novosti

Bruxelles i dalje kritičan prema preskupim slovenskim vinjetama

12.06.2009 08:57 LJUBLJANA, 11. lipnja 2009.Hina, Europska unija i susjedne države i dalje očekuju sniženje cijena kraćih vinjeta za vožnju slovenskim autocestama, pokazalo se u četvrtak u Bruxellesu prigodom dolaska slovenskog ministra Patricka Vlačiča na redovno zasjedanje ministara prometa Europske unije.
Kako su prenijeli slovenski mediji, europski povjerenik za transport Antonio Tajani izjavio je prije početka sastanka da Europska komisija očekuje da kraća tranzitna vinjeta za tjedan dana ne bi smjela stajati više od deset eura, a ne 15, kako najavljuje slovenska vlada.

Zbog postupka Europske komisije protiv Slovenije Pahorova vlada odlučila je nedavno uvesti kraće vinjete koje će se primjenjivati od 1. srpnja. To su vinjete za tjedan i za mjesec dana, ali je Bruxelles i dalje nezadovoljan najavljenom cijenom koja još nije fiksirana.

Vlačič je u četvrtak u Bruxellesu najavio da bi uredba o cijeni vinjeta mogla biti donijeta za tjedan dana, no i dalje ocjenjuje da su cijene u nadležnosti Ljubljane, a ne Bruxellesa, te da kraće vinjete same po sebi uklanjaju prigovore o diskriminaciji stranih vozača u tranzitu.

Tajani je međutim u četvrtak dao do znanja da je cijena od 15 eura za tjednu vinjetu previsoka. "Cijena bi morala biti deset eura", rekao je Tajani slovenskim novinarima koji su pratili skup u Bruxellesu, a na pitanje na osnovi čega postavlja takav zahtjev rekao je da osnova za cijenu vinjeta treba biti nediskriminiranje državljana iz drugih članica Europske unije.

Ljubljana unatoč tome i dalje ustraje na tomu da je određivanje cijena vinjeta u njezinoj nadležnosti, a uredba o vinjetama bit će prihvaćena ubrzo, vjerojatno na sjednici slovenske vlade idući četvrtak.