c S
Dnevne novosti

Digitalizacija ključna u realizaciji "pametnih sela"

29.10.2018 07:07 ZAGREB, 26. listopada 2018. (Hina), Bez jednakih uvjeta kao u gradskim sredinama nemoguće je zadržati ljude na selu, pogotovo mlade, a digitalizacija i dostupnost usluga su ključni u tom procesu, ocijenjeno je u petak na konferenciji "Pametna sela - probudimo Hrvatsku - primjer Zagrebačka županija".
 Inicijativa "pametna sela" pokrenuta je u Europskom parlamentu 2017. kako bi se odgovorilo na problem depopulacije i odljeva mozgova iz europskih sela u urbana područja a zaživjela je Akcijskim planom EU-a za pametna sela Europske komisije.Cilj Inicijative je osigurati jednake uvjete stanovnicima na selu kakve imaju stanovnici urbanih sredina, osobito kada je riječ o mobilnosti, pristupu tržištu rada, obrazovanju i zdravstvu.

"Imamo male OPG-ove, male ruralne sredine i male općine kojima su neophodni kadrovi i ljudi koji mogu pomoći. Bit je u osmišljavanju timova mladih ljudi", istaknula je na konferenciji hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić (EPP).

"Ne treba zaboraviti na raznolikost ruralnih područja zbog čega je potrebno osluškivati potrebe lokalnog stanovništva koji najbolje znaju što im je potrebno, a pomoć u realizaciji razvoja života na selu i ruralnim područjima mogu ponuditi studenti i srednjoškolci", poručila je Maletić.

Maletić je istaknula i važnost ulaganja u poljoprivredu i pomoć poljoprivrednicima u administrativnim poslovima. Pri tome je kritizirala prijedlog proračuna Europske komisije za Višegodišnji financijski okvir 2021.-2017. prema kojemu se režu sredstva za poljoprivredu s 96,712 milijardi eura na 70,037 milijardi eura. 

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je ukazao na važnost dostupnosti usluga poput pristupa širokopojasnom internetu"Prije svega želimo uvesti širokopojasni internet na prostor cijele Zagrebačke županije kako bi nove tehnologije mogle dobiti zamah i pomoći ruralnim područjima u kvalitetnijem razvoju", rekao je Kožić.

"Život na selu treba ponovno postati seksi", poručio je slovenski eurozastupnik Franc Bogovič (EPP) koji je zajedno s mađarskim kolegom Tiborom Szanyiem (S&D) prošle godine u Europskom parlamentu pokrenuo Inicijativu "pametna sela". "Kad se mladi odlučuju za ostanak na selu, dvije stvari su im ključne - da za isti rad imaju slične prihode kao i oni u urbanim sredinama te da imaju primjerenu kvalitetu života", smatra Bogovič. 

Kao primjer pozitivne prakse u Sloveniji navedena je tvrtka Evrosad d.o.o. Krško koja se bavi proizvodnjom i distribucijom voća. Primjeri drugih zemalja i praćenje međunarodnih inicijativa mogu pomoći u stvaranju dobrih projekata u Hrvatskoj. 

Razvojem sela i ruralnih područja moći će se odgovoriti na izazove poput depopulacije, nedostatka kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta, klimatskih promjena i slabog korištenja resursa, zaključili su sudionici rasprave na kojoj su sudjelovali još državna tajnica iz Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković, profesor Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta i načelnica Općine Rakovec Brankica Benc. 

"Predviđeno je uvođenje e-poljoprivredne kartice, odnosno jedinstvene kartice sa certifikatom i elektronskim potpisom što vjerujem da će doprinijeti administrativnom rasterećenju i ubrzavanja svih procedura kroz koje prolaze naši poljoprivrednici", poručila je Vučković.

Profesor Mladen Vedriš je istaknuo da nam je potrebna kombinacija znanja i organizacije u stvaranju "pametnih sela", dok je Brankica Benc kao primjer dobre prakse u Rakovcu navela energetsku obnovu škole i pametnu e-učionicu s pametnom pločom i tabletima. Konferenciju održanu u zagrebačkom hotelu Westin su organizirali Zagrebačka županija i ured zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić.