c S
Dnevne novosti

Rehn ne vjeruje da su Mladićeve snimke aktualne

12.06.2009 09:11 BRUXELLES, 11. lipnja 2009.(Hina), Europski povjerenik Olli Rehn izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako ne vjeruje da jučer objavljene snimke na kojima je vidljivo kako se optuženik za ratne zločine Ratko Mladić šeta Beogradom potječu iz 2008. godine, kada je formirana sadašnja srbijanska vlada.
"Bio bih jako iznenađen kada bi se pokazalo da snimke potječu iz 2008. godine", rekao je Rehn dodajući kako je on u redovitim kontaktima s nekim obavještajnim službama i s ICTY-jem i da se po tim informacijama o boravku Ratka Mladića u Beogradu može govoriti do proljeća 2006. godine, ali ne i nakon toga.

"Sigurno ne nakon proljeća 2008. kada je sastavljena nova vlada. Ne sumnjam u privrženost sadašnje srbijanske vlade i predsjednika punoj suradnji s haaškim sudom", rekao je Rehn nakon sastanka sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

U srijedu navečer TV Federacije BiH emitirala je snimke Ratka Mladića kako nesmetano živi u Beogradu, kreće se u objektima vojske SR Jugoslavije i kasnije Srbije u vrijeme kada su vlasti te zemlje tvrdile da ga traže i da ne znaju gdje je.

Na nekoliko nepovezanih snimaka emitiranih u okviru FTV-ova političkog magazina "60 minuta" vidi se Mladićev prepoznatljiv lik na kućnim obiteljskim proslavama koje su se očito priređivale nakon rata, ali i to kako se provodi u beogradskim restoranima okružen velikim brojem ljudi.

Na jednoj od snimaka zbilježen je i susret Mladića s haaškim optuženikom i negdašnjim načelnikom glavnog stožera vojske SR Jugoslavije Momčilom Perišićem koji mu je bio gost u stanu u beogradskom naselju Košutnjaku.

Amaterska kamera zabilježila je i Mladićeva poratna druženja s nekolicinom bivših generala vojske Republike Srpske, poput Manojla Milovanovića, Zdravka Tolimira i Milana Gvere. Druge snimke prikazuju pak haaškog optuženika kako sa suprugom opušteno pije kavu u nekom od vojnih objekata u Srbiji te kako šeće zasnježenom stazom.

Jeremić je također izrazio "ozbiljnu sumnju" da te snimke potječu iz 2008. godine. "Mi sada radimo sve što je u našoj moći da uhitimo preostalu dvojicu optuženika i ostvarimo punu suradnju s haaškim sudom, ne samo zato što je to uvjet za nastavak približavanja EU-u, nego zato što je to naša zakonska i moralna domaća i međunarodna obveza", rekao je Jeremić.

Glavna tema razgovora Jeremića i Rehna bilo je pitanje ukidanja viza za ulazak srbijanskih građana u EU. Rehn je rekao kako namjerava prije ljetne stanke zemljama članicama uputiti preporuku o viznoj liberalizaciji za one zemlje zapadnog Balkana koje ispunjavaju uvjete. "Ova 2009. godina treba biti i i bit će godina vizne liberalizacije za najnaprednije zemlje zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju", rekao je Rehn.