c S
Dnevne novosti

Vlada u srijedu o nizu izmjena zakona radi objedinjavanja raznih inspekcija u Državnom inspektoratu

31.10.2018 07:40 VLADA

ZAGREB, 30. listopada 2018. (Hina), Vlada će sa sjednice u četvrtak, prema najavi, u saborsku proceduru uputiti niz izmjena i dopuna zakona kojima je zajednički nazivnik objedinjavanje raznih inspekcija u Državnom inspektoratu kao temelj za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova koji se sada obavljaju u središnjim tijelima državne uprave.
Nacionalnim programom reformi 2018. utvrđena je, naime reformska mjera objedinjavanja inspekcija u Državnom inspektoratu od početka iduće godine, kao temelj za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova koji se sada obavljaju u inspekcijama više ministarstava.

Na dnevnom će redu tako, među inim, biti prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od buke, Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, Zakona o predmetima opće uporabe, Zakona o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom, Zakona o uvozu hrane i hrane za životinje iz trećih zemalja i brojni drugi.

Vlada će dopuniti i Odluku o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom, a na dnevnom je redu i prijedlog odluke o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu kao i konačni prijedlog zakona o poljoprivredi (EU).

Pred ministrima će biti i izmjene i dopune Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (EU) kojim se predlaže definiranje pojma „novih psihoaktivnih tvari“ s obzirom na vrlo brzi porast novih psihoaktivnih tvari koje nisu pod zakonskom kontrolom (tzv. “legalhighs”)  i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju do trenutka njihovog stavljanja na Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.