c S
Dnevne novosti

Sanader još jednom pozvao Sloveniju da odblokira pregovore

12.06.2009 12:02 ZAGREB, 12. lipnja 2009.(Hina) Hrvatski premijer Ivo Sanader pozvao je u petak Sloveniju da odblokira pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom, kazavši da blokada ne ugrožava samo reformske procese u Hrvatskoj nego i u čitavoj jugoistočnoj Europi.
"Takvom blokadom izravno se ugrožavaju reformski napori ne samo u Hrvatskoj nego i u čitavoj jugoistočnoj Europi", rekao je Sanader u Zagrebu u uvodnim riječima na otvorenju dvodnevne međunarodne konferencije "Poljoprivreda i proširenje" koju je, uz njega, otvorila i europska povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer-Boel.

Na skupu sudjeluju predstavnici zemalja članica EU-a, među kojima i novih zemalja članica, te zemalja kandidata i mogućih kandidata, a cilj joj je analizirati različite elemente procesa proširenja s naglaskom na poljoprivredu, koja je vrlo važan sektor jer bez jake poljoprivrede, kako je rekao Sanader, nema ni jakog gospodarstva, ni u Hrvatskoj ni u EU.

"Utoliko je štetna trenutačna blokada poglavlja o poljoprivredi u pregovorima s Europskom unijom", rekao je Sanader, pozvavši još jednom s te međunarodne konferencije "prijatelje u Sloveniji" da ukinu blokadu i omoguće Hrvatskoj i EU nastavak pregovora te cijeloj jugoistočnoj Europi nastavak reformskih procesa.

Govoreći o poljoprivredi, Sanader je naglasio da je hrvatska vlada svjesna da poljoprivredno-prehrambeni sektor s 10 posto sudjeluje u hrvatskom BDP-u te s 13,5 posto svih zaposlenih. "Međutim, uza sve to svjesni smo da je poljoprivreda više od jedne gospodarske grane - zaštitnik okoliša, biološke raznolikosti, čuvar naših tradicija", naglasio je.

Dodao je da Hrvatska želi u EU ući s "jakom i konkurentnom poljoprivredom", te je stoga vlada u prošle četiri godine povećala proračun istoimena ministarstva s 2,7 na 4,1 milijardu kuna na godinu, a potpore s 2,3 na 3,3 milijarde kuna. Čak je i u najnovijem rebalansu proračuna smanjenje izdataka za poljoprivredu bilo upola manje nego u drugim proračunskim stavkama, naglasio je predsjednik vlade.

Priznavši da se iza svih tih podataka krije svakodnevna situacija naših poljoprivrednika, a iza podataka o poljoprivrednim potporama "napor cijelog društva", svih poreznih obveznika, istaknuo da iskustvo zemalja koje su nedavno ušle u EU pokazuje da su upravo poljoprivrednici imali najveću korist od ulaska u EU, s čime se u svom govoru složila i Fischer-Boel.

Naglasila je da je poljoprivreda u novim zemljama članicama EU-a u potpunosti integrirana u jedinstveno tržište, da je uspješan dio Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) te da je porastao dohodak poljoprivrednika i izvoz poljoprivrednih proizvoda. "Znam kako je teško uvjeriti poljoprivrednike da prihvate nove politike", rekla je europska povjerenica, izrazivši uvjerenost da se, bez obzira na teškoće, trud isplati.

Što se tiče Hrvatske, kazala je da su hrvatski pregovori dobro napredovali, da su hrvatske vlasti provele dobar posao u pripremi provedbe CAP-a te da važni razgovori još traju. Pritom je naglasila da pitanje agencije za plaćanje više ne može čekati.