c S
Dnevne novosti

Sindikati javnih službi: 90 posto članstva na referendumu za sporazum o plaćama

12.06.2009 12:42 ZAGREB, 12. lipnja 2009.(Hina)Na referendumu šest sindikata javnih službi 90 posto članstva izjasnilo se za sporazum o plaćama koji su sindikalni čelnici parafirali nakon štrajka i maratonskih pregovora s Vladom, izvijestili su sindikalci na današnjoj konferenciji za novinare.
S obzirom da su sporazum i bez referenduma prihvatili Samostalni sindikat zdravstva i Sindikat socijalne skrbi, sporazum koji jamči zaposlenima u javnim službama rast plaća za 77 posto do 2016. godine od danas stupa na snagu.

Tako visok odaziv od 90 posto članova jamči nam da će se sporazum i braniti, ako treba štrajkom ili tužbama na sudu, istaknuo je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Hrvatska udruga poslodavaca, koja je "srećom" napala sporazum što je bio za sindikalno članstvo argument više da ga podrži, mora znati da nikakvim kanalima i vezama neće moći derogirati sporazum niti neke njegove odredbe, ustvrdio je Ribić.

Također je odbacio kritike predsjednika Sindikata Preporod Željka Stipića koji je pozivao članstvo da glasa protiv sporazuma, tvrdeći da će ga Vlada lako prekršiti, kao što je to učinila sa sporazumom o plaćama iz 2006. godine. Stipić bi trebao prestati obmanjivati javnost jer Vlada nije s lakoćom "skršila" sporazum koji je javnim službenicima omogućio šest posto povišice godišnje u roku tri godine, već je ukinula povišicu samo za ovu godinu, i to zbog gospodarske krize.

Kada počne gospodarski oporavak Hrvatske, Vlada više neće imati nikakva uporišta u pravnom sustavu da eventualno derogira odredbe sporazuma, tvrdi Ribić.

Komentirao je i prosvjed poljoprivrednika koji su došli traktorima pred Ministarstvo poljoprivrede ocjenivši kako su mljekari dovedeni u izuzetno tešku situaciju zbog nemogućnosti reprogramiranja kredita. Prosvjed mljekara i ratara potvrdio je ono što smo i dosad govorili - potpore ne dolaze onima koji ih trebaju, nego velikim proizvođačima i prerađivačima, kazao je Ribić. Stoga mljekari zaslužuju državnu potporu, ali ona mora imati smisao i rok trajanja kako se ne bi pretvorila u povlasticu za neuspješne grane gospodarstva, poput brodogradnje.

Ribić je na konferenciji također najavio da sindikati javnih službi najesen kreću zajedno sa studentima u borbu za besplatno obrazovanje.